Платеното паркиране в София се разширява в още 4 района

Платеното паркиране в София се разширява в още 4 района

Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства още в следващите месеци. Очаква се тя да обхване нови територии в районите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и "Лозенец".

Предстои предложенията за определяне на още места за платено паркиране в столицата да бъдат обсъдени от общинската комисия по транспорт в сряда. Разширяването на зелената зона е поискано от кметовете на съответните райони, а обществените обсъждания с гражданите в три от районите вече минаха. Няма информация за публични дискусии в "Лозенец". Крайното решение трябва да се вземе от Столичния общински съвет.

Основният мотив на хората, които подкрепят разширяването на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си и ще освободи пътните платна и тротоарите от безразборно паркирани автомобили.

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се плаща по 1 лев на час, а максималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер. Цената му е 100 лева за 12 месеца или по 10 лева на месец. Ако обаче семейството има две или три коли, цената расте. За втори автомобил се плащат 200 лева, а за трети - 300 лева.

Предложението за "Красно село" е зелената зона да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Гражданите, които подкрепят въвеждането на зоната, смятат, че така ще се реши проблемът със задръстените от коли улици на хора, които идват от близки и по-далечни квартали, паркират безплатно там и после ползват градски транспорт - основно трамвай 5, за да стигнат до центъра.

Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

Район "Оборище" беше един от двата района в града, засегнат от последното разширение на платеното паркиране, което влезе в сила в началото на октомври 2017 г. Тогава зелена зона станаха улиците между бул. "Цариградско шосе" и Военната академия. Сега се предлага да се плаща за паркиране и в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

През октомври, освен в "Оборище", зелената зона се разшири и в долната част на кв. "Лозенец". Сега се предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част от квартала, към която се изместиха колите след въвеждането на цена за спиране в другата му част.

Практиката за разширяване на зоната по кварталите показва, че там тя се ползва основно от живеещите в района, които си купуват годишни винетки от Центъра за градска мобилност. Това води до освобождаване на улиците от спрели коли. Те обаче мигрират към граничните улици, на които паркирането остава безплатно, което пък създава проблеми за живеещите там.

Споделяне

Още по темата

Още от България