Платеното преминаване по пътищата най-рано от 2017 г.

Световната банка прави анализ за тол таксите за 1.4 млн.лв.

Платеното преминаване по пътищата най-рано от 2017 г.

Платеното преминаване по пътищата ще се въведе най-рано от 2017 г. Отговорът на въпроса дали да се въвежда поетапно, по кои магистрали и какъв да е размерът на таксите ще даде анализ на Световната банка за 1.4 млн. лв., който трябва да е готов до края на годината.

Договор за това подписаха председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров и постоянният представител на Световната банка за България Томас Томсън в Министерството на регионалното развитие в петък.

Световната банка ще разработи цялостна визия за въвеждането на електронна система за събиране на пътни такси известна като тол система.

Средствата от 1.4 млн. лв. са неизразходвани пари от договора на АПИ със Световната банка за консултантски услуги за 6.9 млн. лв. през изминалия програмен период. Те идват от техническата помощ на оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Който най-много се движи по пътищата и най-много руши, той трябва да плаща и най-много – това е справедливият начин за събиране на таксите, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя изрази очаквания приходите от събирането на тол такси да нараснат двойно спрямо тези от винетките сега, които са за около 200 млн. лв. годишно.

Опциите за въвеждането на тол системата е това да стане чрез публично-частно партньорство или с бюджетни средства, които ще се възстановят за сметка на приходите, посочи Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес