Платформа ще показва местата с опасност от лавини у нас

Платформа ще показва местата с опасност от лавини у нас

Платформа ще показва местата с опасност от лавини у нас. Тя ще заработи пилотно още тази зима в Банско. Това са съобщили представителите на Българска лавинна асоциация по време на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от Министерството на туризма.

Платформата ще дава така наречената "лавинна прогноза". До момента у нас няма организация, която да дава точна информация за лавините, което от своя страна да подпомага работата както на планинските водачи и спасителни служби, така и на туристите, посочват от ведомството на вицепремиера.

Марияна Николова е поздравила представителите на асоциацията за разработената платформа. Тя е посочила, че тази информация е важна, както за жителите в планинските райони, така и за туристите, защото данните за лавинната обстановка спасяват човешки животи.

"Радвам се, че днес имаме възможност да проведем тази среща преди началото на предстоящия зимен сезон, който ще бъде доста предизвикателен и за туристическия бранш, и за туристите. Важно е да бъдем единни и да продължим да работим, защото кризата освен трудности, ражда и възможности и сега е времето да се възползваме от тях, а вашата дейност е пряко свързана със зимния сезон", казва Марияна Николова.

Тя е информирала представителите на асоциацията за въведените единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти за сезон 2020/2021 г.

"Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация", казва Николова.

Споделяне

Още от Бизнес