Платформа за проверка на фактите стартира и в България

Платформа за проверка на фактите стартира и в България

Независима платформа за проверка на фактите стартира и в България. Проектът се казва Factcheck.bg и е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България).

Целта на информационната платформа е да подпомага журналистите в усилията им да предоставят проверена и надеждна информация. Factcheck.bg се ангажира с проверка на фактите, които са в основата на новини в медиите, изказвания и публикации в социалните мрежи.

Екипът се състои от опитни журналисти с интерес в областта на проверката на фактите, преминали няколко нива на обучения.

Как работи платформата?

Редакторите на проекта избират твърденията, които да проверяват, според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Едновременно с това екипът ще наблюдава тенденциите в социалните медии, за да опровергава с факти случаите, в които се разпространява дезинформация по важни обществени теми.

Проверката включва както доказателства, които изглежда, че подкрепят твърдението, така и такива, които го опровергават. Оценяват се доказателствата по едни и същи високи стандарти, които се прилагат към еквивалентни твърдения, независимо от това кой е източникът на тези твърдения.

"Когато е възможно се стремим да се свържем с източника на твърдението и да потърсим доказателства от него. Това може да е невъзможно, когато: става дума за твърдения, направени онлайн; източникът на твърдението не отговаря в разумни срокове и забавянето би могло да възпрепятства своевременната проверка на фактите; източникът на твърдението поставя условия или ограничения; има съображения, свързани с безопасността на проверителите на факти или други легитимни причини", посочват от платформата.

Вече са публикувани и първите материали на новата платформа, която предстои да пусне собствен сайт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?