Платформата на Atos - BullSequana XH2000 ще достави суперкомпютъра в България

Машината ще прави 4.4 милиона милиарда пресмятания в секунда, струва над 11 млн. евро

Платформата на Atos - BullSequana XH2000 ще достави суперкомпютъра в България

Конфигурацията Atos' BullSequana XH2000 на високотехнологичната компания "Атос" беше избрана за изграждането на петаскейл суперкомпютъра в България, който е част от мрежата EuroHPC, съобщиха от "София Тех Парк".

Проектът за високопроизводителната машина  се изпълнява от консорциум "Петаскейл суперкомпютър - България" с водещ партньор "София Тех Парк" АД. Суперкомпютърът ще бъде монтиран на територията на първия високотехнологичен парк у нас.

Договорът за доставката му беше подписан от консорциума  "Петаскейл Суперкомпютър - България", Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) и фирмата доставчик - "Атос". Компанията  беше избрана след отправена през март 2020 г. публична покана от страна на EuroHPC JU за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител.

Изчислителната мощ на петаскейл суперкомпютъра в България ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда.

Капацитетът на машината е уникален за България и Югоизточна Европа. Включен в мрежата на EuroHPC, той ще даде възможност страната ни да разполага с върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс, което на практика ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързото достигане до резултати от обработката им.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа.

Кандидатурата на българския консорциум "Петаскейл суперкомпютър - България" беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

"Само след няколко месеца нов суперкомпютър ще увеличи изчислителните възможности в България, както и в Европа като цяло. През последните месеци, суперкомпютрите се оказаха ключови за разработката на ваксини срещу Covid-19. Тази върхова система е шестият суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, който ще подпомогне европейските учени, индустрия и публични потребители в разработването на оптимизирани решения на текущи сложни предизвикателства в сектори като здравеопазване, енергетика, земеделие и дизайн на материали", казва изпълнителният директор на EuroHPC JU Андърс Дам Йенсен.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

Петър Статев, председател на Надзорния съвет в "София Тех Парк" АД обясни: "Предизвикателството пред консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България" е да заздрави и развие партньорството между индустрия и научноизследователския капацитет на водещите университети и БАН", казва Петър Статев, председател на Надзорния съвет в "София Тех Парк".

По думите му друга задача е планирането и създаването на кадри с умения за прилагане на технологиите за паралелно смятане към задачите, решавани от индустрията, в следващите 5 до 10 години.

Разбира се и ефективна работа и споделяне на познания, технологии и опит с останалите центрове на Европейската мрежа от високопроизводителни изчислителни комплекси, казва Статев.

Суперкомпютърът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11.5 милиона евро. Очаква се новата машина да е в експлоатация през май 2021 г.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютри, част от мрежата EuroHPC, които ще бъдат позиционирани на територията на следните суперкомпютърни центрове:

•           LuxProvide, Люксембург

•           IZUM, Словения

•           IT4Innovations National Supercomputing Center, Чехия

•           Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия

Други 3 pre-exascale суперкомпютъра ще се намират на територията на суперкомпютърни центрове:

•           CSC – IT Center for Science, Финландия

•           CINECA, Италия

•           Barcelona Supercomputing Centre, Испания

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?