Платформата NEXT BALKAN представя в София съвременно сръбско изкуство

Давор Громилович, The Land Of Collected Memories, графика

От вторник, 9 април, до 5 май Арт Фондация "ДОМА" в партньорство с галерия "Васка Емануилова” представят съвременно сръбско изкуство.

През годините галерия "Васка Емануилова”, филиал на Софийска градска художествена галерия, се утвърди като институция, която представя млади художници. С настоящата изложба галерията продължава тази посока, като подкрепя платформата NEXT BALKAN, инициирана от Арт фондация "ДОМА", България и Културфорум ОСКР, Сърбия.

NEXT BALKAN е замислена като платформа за обмен и сътрудничество на млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни. Тя се състои от серия изложбени събития със съпътстващи програми. Целта е да се създаде възможност за сътрудничество и да се даде глас на младите автори от региона, като по този начин те придобият по-голяма видимост на световната карта на изкуството.

Платформата стартира именно с изложбата "Съвременно сръбско изкуство" в София, която освен от Арт фондация "ДОМА" и галерия "Васка Емануилова” се осъществява с подкрепата на Програма "Култура" на Столичната община. Откриването е във вторник от 18 ч.

Работите на деветнадесет сръбски художници ще бъдат представени в галерията и в пространството за културни събития "SeeMeOn 29” (ул. Цар Симеон 29). Показани са творби на Ана Вуйович, Александър Денич, Бранко Милишкович, Владимир Васич, Давор Громилович, Дамян Ковачевич, Емилия Радойчич, Ива Кузманович, Иван Шулетич, Ивана Ранисавлевич, Лидия Делич, Марина Маркович, Мария Шевич, Марта Йованович, Мина Пишчевич, Миодраг Нинич, Неманя Николич, Петър Сибинович, Сара Костич.

Всички те са много разнообразни в темите и начина си на работа. Кураторите подчертават, че именно този широк спектър от художествени практики, както и работата на границата между формално и неформално, между традиционни и съвременни изразни средства, между професионализъм и любителство характеризират младата сцена на изкуството в страната.
Темите, които изложбата поставя, са колкото различни, толкова и близки до средата в България.

Част от цялостното събитие ще бъде и открит за публиката форум с кураторите на изложбата и представители на други съвременни арт пространства в Белград, както и български куратори, художници и представители на арт пространства в София. Те ще обсъдят развитието на младата балканска сцена като цяло, бъдещи и минали пресечни точки. Самото събитие ще започне с пърформанс от Бранко Милишкович, който е сред най-изявените млади художници на Белградската сцена.

NEXT BALKAN Съвременно сръбско изкуство е първата изложба от платформата, която ще бъде последвана от реципрочен проект, представящ български автори в Сърбия през 2020 г.

Арт Фондация "ДОМА" работи със съвременна култура, изкуство и градско развитие, провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни партньори, продуцирайки различни събития: изложби, фестивали, обменни програми, дискусионни форуми и други. Сред проектите са фестивалът за съвременно изкуство "DOMA Art Fest", "КвАРТал” – инициатива, съвместно с местната общност (арт пространства, бизнес, културни институции и организации), за създаване на културен район в София и прилежащия към него градски "КвАРТал Фестивал", "Арт Компас” - платформа за съвременно културно съдържание в областните центрове на България и др.

“Културфорум ОСКР“, организация за социокултурно развитие, е белградска неправителствена организация с идеална цел в областта на изкуството, културата и обществото.

Споделяне

Още от Общество