Платини поиска да се увеличат финалистите за Мондиал 2018

Президентът на УЕФА Мишел Платини се обяви за увеличаване на броя на участниците на световните първенства по футбол от 32 на 40 тима. Той предлага първото първенство в разширен формат да се проведе през 2018 година.

Платини, също както твърди ръководителят на ФИФА Сеп Блатер, твърди, че трябва да се увеличат квотите за африканските и азиатските отбори, но за разлика от него смята, че това не бива да става за сметка на участниците от Европа.

"Напълно съм съгласен с г-н Блатер, че трябва да има повече представители на Африка и Азия. Но вместо да намаляваме квотите за Европа, трябва да увеличим броя на участниците на 40 отбора. Така ще има две допълнителни квоти за Африка, Азия и Америка и по една за Океания и Европа", заяви той в интервю за "Таймс".

Мишел Платини настоява, че групите трябва да бъдат осем от по пет отбора.

"Подобен формат би удължил световното първенство само с три дни. Футболът се променя... имаме 209 асоциации, защо тогава да намаляваме бройката? Нека направим повече хора щастливи. Това ще е добре за всички", добави той.

Предложението на Платини идва на фона на повишеното напрежение около Блатер преди следващите президентски избори във ФИФА през 2015 година.

Запитан как шефът на световния футбол приема идеята му, Мишел Платини заяви: "Все още не съм му казал."

Сеп Блатер е начело на ФИФА от 1998 година насам. Преди няколко години швейцарецът обяви, че не смята да се кандидатира за нов мандат. Мишел Платини е смятан за един от основните кандидати да наследи Блатер на президентския пост на световната футболна централа.

Споделяне

Още от Спорт