Платини помолен да се кандидатира за президент на ФИФА

Блатер остава на поста до феврури следващата година, след това се връща към журналистиката

Мишел Платини, сн. БГНЕС

Президентът на УЕФА Мишел Платини е бил помолен от мнозинството футболни ръководители в световен мащаб да издигне кандидатурата си за президент на ФИФА, като се очаква до две седмици да обяви решението си.

В понеделник Изпълкомът на ФИФА реши извънредният конгрес, на който ще бъде избран нов президент на централата, да се проведе на 26 февруари 2016 година в Цюрих.

До датата на изборите президентът в оставка Сеп Блатер ще остане на поста си въпреки серията корупционни скандали, в които е един от главните герои.

На пресконференция в Цюрих Блатер повтори тезата си, че срещу ФИФА е имало "натиск" и "политическа намеса". Той пожела успеха на кандидатите за нов шеф на футболната централа, като посочи персонално Платини.

Блатер съобщи и плановете си за бъдещето, които са свързани с хобито му - журналистиката.

Пресконференцията му бе забавена от британският комик Саймън Бродкин, който хвърли по Блатер фалшиви пари, обявявайки че това е подкуп от Северна Корея.

Платини е сочен за фаворит за заместник на Блатер.

Французинът имал гаранциите на Европа, Азия, Южна Америка плюс Северна, Централна Америка и Карибите.

Очаква се да се ограничи броят на мандатите за ръководните постове във ФИФА.

Последният конкурент на Блатер за президентския пост принц Али бил ал Хюсеин призова за незабавното оттегляне на швейцареца.

"Оттеглянето на Блатер не може повече да се проточва. Той трябва да напусне", заяви йорданският принц.

"Не може да бъде оставен той да планира наследника си и да управлява изборния процес. Трябва да бъде назначено временно ръководство, което да проведе изборите. Освен това трябва да бъдат обсъдени реформи преди изборите", каза той.

Принц Али не даде сигнали дали ще се кандидатира отново за поста.

Сегашният президент на ФИФА Сеп Блатер беше преизбран за нов петгодишен мандат на 28-ми май, но няколко дни по-късно обяви, че подава оставка след скандалите за корупция във ФИФА.

Британската букмейкърска къща Уилям Хил посочи в понеделник Платини за най-вероятен негов заместник, следван от принц Али бин Ал Хюсейн.

"Въпреки че Платини води е удивително, трябва да се отбележи, че Сеп Блатер все още е трети фаворит да запази позицията си", заяви говорител на Уилям Хил.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт