Платеното преминаване по пътищата се въвежда от 2017 г.

Платното към София на виадуктите на "Тракия" пред срутване

Окончателно: Гръцката "Актор" ще довършва 15-те км от магистрала "Струма"

Проблемният 67-ми километър на виадукта на "Тракия"

Платната на двата виадукта на магистрала "Тракия" в посока Пловдив - София са "силно амортизирани и в предаварийно състояние". Това съобщи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

По думите му в особено тежко състояние е аварийното платно на виадукта на "Тракия" при 67-километър, край село Церево, където движението е забранено. Този обект се изпълнява от австрийската "Порр".

Не е ограничено движението по лявото платно на виадукта "Вършилата" при 61-километър на магистрала "Тракия" от Пловдив за София. Изпълнител на обекта е сдружение "Геострой - Мостремонт 97 - Пътстрой 92".

Не е направено и лявото платно на виадукта "Бебреш" на магистрала "Хемус" в посока от Варна за София, който към момента също е отворен за движение.

"Спешните" ремонти на трите виадукта се точат вече повече от две години. Решението за рехабилитацията им беше взето след земетресението в Перник през май 2012 г. През септември тази година обектите обаче бяха замразени заради липса на пари в бюджета. По думите на Лазаров за довършването на ремонтите на трите виадукта са необходими още около 25 млн. лв., като средствата са предвидени в бюджета за следващата година. До момента на фирмите изпълнители са платени близо 13 млн. лв.

В бюджет 2015 г. пари са предвидени и за довършване на 5-километровата отсечка от Шумен до Белокопитово на магистрала "Хемус", каза Лазаров. Нейното строителство също беше замразено през тази година поради липса на средства. Правителството на Пламен Орешарски дълго време не плащаше на изпълнителя "Автомагистрали Черно море" и работниците на фирмата протестираха на няколко пъти, след като повече от четири месеца стояха без заплати.

Ремонтът на виадуктите и строежът на отсечката от "Хемус" се правят с държавни средства.

Удължава се договорът с "Актор"

Въпреки заканите за прекратяване на договора с "Актор" за строежа на магистрала "Струма" от Сандански до ГКПП "Кулата", окончателно е взето решение, че гръцката компания ще довърши 15-километровата отсечка.

"За прекратяване на договора изобщо не може да говорим", каза министър Павлова. Тя обясни, че е преценено, че е по-добре "Актор" да довърши обекта, за да се вмести в графика и да не загубим европейското финансиране.

Като първа стъпка е подписано ново удължаване на срока на договора до края на март. Дотогава трябва да е ясен актуализираният график за изпълнението на обекта и да бъде сключен нов анекс за удължаване на срока за изпълнение на обекта. Няма да има доплащане на гръцката фирма, каза Павлова.

"Актор" настояваха за още 39 млн. лв. за да довършат магистралната отсечка. 15-те километра , която се строи вече две години и е наполовина изградена. Това е близо до цената, с която спечелиха търга преди две години – почти 56 млн. лв. без ДДС. Отделно "Актор" получи допълнително 5.5 млн. лв. за изместване на инженерна инфраструктура през март 2014 г.

Нови преговори за земите под Северната скоростна на София

Нов кръг преговори със собствениците на земи по трасето на Северната скоростна тангента на София предстои, съобщи Лазар Лазаров. По думите му част от тях са се съгласили да продадат земите си на по-високи цени на държавата и да не водят дела.

От близо година проектът стои блокиран заради ниските оценки на част от частните имоти, които трябва да бъдат отчуждени. Това не може да се случи заради над 250-те недоволни собственици, които заведоха дела в съда.

Проектът за 200 млн. лв. е сред рисковите по оперативна програма "Регионално развитие" и трябва да се случи чудо, за да бъде приключен до края на 2015 г. Спасителният вариант е разделянето му на фази и прехвърлянето на част от изпълнението му през този програмен период.

Същото се отнася и за продължението на западната дъга на околовръстното шосе на София,  чието строителство все още не е започнало. Този обект обаче се финансира от оперативна програма "Транспорт".

Платеното преминаване по пътищата тръгва от 2017 г. с тирове

Платеното преминаване по пътищата с въвеждането на т.нар. тол система е планирано да стане най-рано от 2017 г. и ще бъде въведено за всички превозни средства, съобщи министър Павлова.

План графикът предвижда през 2015 г. да бъде избран изпълнител, който да направи анализ  кои пътища и срещу каква такса да станат платени. Той трябва да е готов през 2016 г., да се подложи на обществено обсъждани и от 2017 г. да се премине към въвеждането му.

Успоредно с въвеждането на тол-таксите ще се въведе и GPS-система, чрез която да се следи как се движат тировете. Първоначално тя ще бъде въведена за транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили над 3.5 тона, а след това и за леките автомобили, каза Лазар Лазаров. Според него ако камионите се отклонят от заплатения маршрут, ще плащат "солени глоби".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес