Плаващото сметище в Искър – 560 тона боклук и 160 кубика дърва

Общо 560 тона боклук и 160 кубика дърва са извадени от река Искър. Почистването край ВЕЦ-а до Своге започна по спешност, след като при проливните дъждове реката струпа огромно количество отпадъци. Парите, 220 хил. лв., бяха отпуснати с решение на Министерския съвет, а премиерът Бойко Борисов коментира: "Не ни е безразлична екологията".

Почистването бе организирано от областния управител на софийскат област Илиан Тодоров и община Своге. В понеделник Тодоров заяви пред БНТ, че само такса смет за депониране на отпадъците в Костинброд ще струва 70 хил. лв.

Почистването бе направено за седмица, а според Тодоров са щели приключат и по-бързо, но времето застудяло, боклукът замръзнал и се наложило във водата да се влиза с лодки. Не всички отпуснати пари са изхарчени, останали са около 35 хил. лв., които ще бъдат върнати в бюджета.

И след премахването на боклука обаче остава проблемът с периодичното почистване на реката, за което трябват средства постоянно.

"Това е планина от болуци. Като започнем от пластмасови бутилки до телевизори и хладилници. Това, че сега е разчистено не означава, че това не може да се повтори. Има достатъчно компетентни хора, които са в различните институции. Тези специалисти трябва да помислят не е ли разумно по поречието на реката от столицата насам да има някакви преградителни съоръжения, за да може да се улавя този боклук, който така или иначе съществува", заяви зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

По думите му общината не получава целеви средства за почистване на реката.

В неделя премиерът обяви, че е поискал справка за всички нерегламентирани сметища в страната. Той коментира, че трябвало да се заделят средства, за да се изчисти веднъж завинаги, а след контролът да е жесток.

Споделяне

Още по темата

Още от България