Плажът "Болата" ще бъде изваден от резерват "Калиакра"

сн: БГНЕС

Един от най-красивите плажове по Северното Черноморие – "Болата", ще бъде изваден от защитата на резервата "Калиакра", за да бъде предоставен на концесия или под наем. Това е предложила кметицата на Каварна Нина Ставрева на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а то на свой ред е започнало процедура  за намаляване на площта на защитената територия с редица имоти.

Общественото обсъждане за промяна на границата на резерват "Калиакра" е насрочено за 12 април във варненската регионална екоинспекция, става ясно от обявлението на МОСВ. Очаква се предложението да бъде подкрепено от местните, които вече поискаха изваждането на плажа от защитената територия още миналата есен. Това стана в хода на обсъждането на намерението на кабинета да разшири обхвата на "Калиакра", за да не бъде глобена държавата заради това, че е разрешила в нарушение на екозаконодателството строежи на вятърни паркове и голф курорт в резервата.

"Идеята е "Болата" да се изведе от резервата и да се осигури стопанин на плажа, като Министерството на туризма обяви процедура за отдаване под наем или на концесия", обясни кметът на Каварна Нина Ставрева пред Mediapool. Според нея надали това ще може да се случи за този летен сезон, а по-скоро за догодина, но гарантира, че през лятото туристите ще имат свободен достъп до пясъчната ивица.

Драмата с плажа е от години заради спорове за собственост между различните държавни институции, вълноломът му започна да се руши, през 2016 г. предприемачи сложиха бариера, ограничаваща достъпа до морето, открито бе незаконно строителство на ивицата и в крайна сметка през лятото на 2017 г. единственият чар на "Болата" бяха скалите.

През 2013 г. правителството реши  да бъде създаден национален парк "Българско Черноморие", в който да влизат 12 девствени плажа, сред които и "Болата". МОСВ трябваше да подготви документите за одобряването му, но тава така и не стана покрай смяната на редица редовни и служебни правителство.

Сега чисто процедурно се очаква извеждането на "Болата" да приключи през юли, когато резерватът "Калиакра" ще бъде намален с 21.987 дка. Става дума за седем поземлени имота от кадастралната карта на близкото село Българево. Според предоставените от екоминистерството данни те обхващат морския плаж "Болата“, път, територията между пътя и плажа, брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и асфалтов паркинг.

Основание за изваждането на тези територии от резервата е, че там няма местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици, които са обект на защитата в резервата "Калиакра", посочват от МОСВ.

Изважданите от защитата на "Калиакра" имоти обаче ще бъдат включени в защитената местност "Степите“, за да останат все пак предпазени, става ясно от проекта на заповед на екоминистъра Нено Димов, публикувана в документацията по процедурата за обществено обсъждане.

Местността "Степите" обаче ще бъде увеличена с 20.439 дка като от документите не става ясно къде се губят декар и половина, при положение, че цитираните идентификатори на поземлените имоти за преместване са едни и същи.

Ставрева увери, че вкарването на "Болата" и околните имоти в защитената местност ще гарантира, че тям няма да се допусне строителство.

Дали това ще е така предстои да се види, макар че със сигурност бъдещият наемател или концесионер на плажа ще изгради т.нар. преместваеми обекти. Тяхното наличие и разположение ще зависи обаче от това дали предложението ще бъде одобрено от туристическото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България