Плажът "Болата“ вече е извън резерват "Калиакра“, но остава защитен

Плажът "Болата“ вече е извън резерват "Калиакра“, но остава защитен

Заповедта за извеждане на плажа "Болата" извън резервата "Калиакра е била подписана в петък от министъра на околната среда и водите. Той връчи документа на кмета на Каварна Нина Ставрева в неделя, а идната седмица той ще бъде публикуван в Държавен вестник, съобщиха от ековедомството.

Плажът обаче ще бъде включен в защитена местност "Степите”, което е гаранция, че строителството на него ще е забранено, уточнява министерството.

"С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за защитените територии, където народните представители ще имат думата”, обясни министърът в Каварна.

По-късно той се е срещнал и с жители на близкото село Българево, пред които заявил, че"дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата“. Димов заявил, че хората, които живеят на място най-добре знаят как да опазват онова, което имат. "Тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите“, допълнил той, цитиран от пресцентъра си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?