Плажът на залива Вромос край Черноморец е радиоактивен и опасен

Пясъкът на плажа в залива Вромос, край Черноморец, е радиоактивен и опасен за здравето на хората. Там трябва да се поставят предупредителни табели, според становище на експерти от министерствата на околната среда и здравеопазването, изпратено до областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

В писмото на двете ведомства се настоява хората да бъдат запознати с изследванията, да бъдат поставени предупредителни табели и районът да не се използва за плаж.

Повишеният гама-фон там е до два пъти над стойностите, характерни за тази част на Черноморското крайбрежие. Повишената радиация в залива се дължи на разпад на радия и урана, попаднали там в периода от 1954 до 1977 г. Тогава в залива са изхвърляни тонове отпадъци от мина "Росен", която вече е затворена. В становищата от министерствата се уточнява, че морската вода в района не е замърсена, но престояването на плажната ивица за няколко денонощия може да доведе до опасно облъчване.

В района са правени периодично замервания за радиация. Направените през последните три години проучвания показват, че стойностите се повишават в резултат на неотстранен напълно отпадък от мината, каза Гребенаров на пресконференция в четвъртък.

Поставените предупредителни табели в началото на сезона са премахнати от жители на Черноморец. В района ще бъдат поставени нови, обяви Гребенаров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?