Плажните заведения "Какао бийч" и "Хедон" вече ще са тихи нощем

Плажните заведения "Какао бийч" и "Хедон" вече ще са тихи нощем

Заведенията на плажа "Какао бийч" в Слънчев бряг и "Хедон" в Созопол ще пазят нощна тишина от 23 часа до 7 часа, каквито са изискванията в закона.

Така "с триумфална победа за държавата приключи сагата "Какаов плаж" и "Хедон"!", съобщи вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов на страницата си във "Фейсбук".

На 10 август Регионалната здравна инспекция (РЗИ) със съдействието на Областната дирекция на МВР в Бургас запечатаха двете заведения, заради системни нарушения на Закона за защита от шума в околната среда.

На нарушителите е била наложена и максималната по закон глоба, съобщава Симеонов без да посочва размера ѝ. За първо нарушение тя е 3000 лв., а при повторно – двойно по-голяма.

"По повод на прекомерния медиен и политически интерес към тези чисто формални административни действия за спазване на законността, информирам заинтересованите и техните покровители, че нарушителите изпълниха законовите предписания на здравните органи и издадоха фирмени заповеди за прекратяване на озвучаването след 23:00 ч. на открити площи", написа Симеонов и публикува документи.

От тях става ясно, че собственикът на "Какао бийч" - "Тетрис Адвъртайзинг", е обжалвал наложената му санкция от контролните органи. Административният съд в Бургас обаче е отхвърлил иска срещу затварянето на нощния бар и по този начин е потвърдил законността на действията на РЗИ и МВР.

Собствениците на двете затворени заведения са издали заповеди да се спазват нормативните изисквания. По тази причина заповедите за спиране на работата им са били отменени от началника на РЗИ Бургас д-р Паздеров и им е разрешено да продължат да работят при спазване на закона, съобщава Валери Симеонов.

"Още веднъж беше демонстрирано, че законите в България са за всички и когато бъдат прилагани компетентно и последователно, резултатът е неизбежен. И нощта става време за почивка! "Нежна е нощта"!", завършва постът на вицепремиера.

"Какао бийч" е собственост на висаджии

Заведението "Какао бийч" на южния плаж в Слънчев бряг се стопанисва от "Тетрис Адвъртайзинг" ООД. Дружеството е собственост на Иван Дончев (30%) и Радостин Бързанов (70%), който е известен като Радо Слънцето. Той е бил бивш бодигард на застреляния през 2005 г. бос на ВИС Георги Илиев, както и на Христофорос Аманатидис – Таки. В друга компания е съдружник със сестрата на Таки и съпруга на футболиста Даниел Боромиров – Афродита.

Собствениците на "Какао бийч" нареждат на персонала на заведението обслужването на клиентите в откритата част да става до 22:30 часа, а до 23 часа да бъдат поставени обезшумителни панели. Това е посочено в издадената от "Тетрис Адвъртайзинг" заповед на 14 август, която е подписана от управителя Иван Дончев и публикувана в профила на фейсбук страницата на Валери Симеонов. Дончев посочва, че лично ще следи дали се спазва заповедта.

Бийч бар "Хедон" в Созопол изтегли купона от 19 часа

Бийч-бар "Хедон" се намира на плажа "Харманите" в Созопол и е едно от най-посещаваните заведения в града. То се стопанисва от "Векстрейд-7" ЕООД. Дружеството е еднолична собственост на Георги Тупаров, показва информационната система "Дакси". При учредяването си обаче негов собственик е Верен Вехов, който е имал общ бизнес Петър Стоянов, известен като Пешо Сумиста, осъден на доживотен затвор за поръчкови убийства.

През годините срещу шумната музика от заведението са подавани жалби в полицията и общината в Созопол. Инспектори са съставяли разпореждания забрана на силната музика след 23 часа, но те са падали в съда след обжалване от "Векстрейд-7", показват публикувани съдебни решения.

Собственикът на заведението нарежда на персонала забраната за музика на откритите площи разположени в жилищни зони и курорти от 23 часа до 7 часа. Теодора Митова е посочена като отговорна за изпълнението на заповедта.

На сайта на заведението пък е посочено, че изтеглят вечерните си партита от 19 до 23 часа. От публикуваната информация става ясно още, че заведението не е работило няколко дни, а полицията го е охранявала 5 дни по 24 часа.

 

Споделяне

Още от Бизнес