Племенник на Ал. Цанков атакува Симеон за царските имоти

Публикуваме откритото писмо на д-р Здравко Цанков по последните развития на казуса с т.нар. царски имоти, изпратено до премиера Симеон Сакскобургготски.

Д-р Здравко Цанков е роден през 1920 г. Син на социалдемократа Асен Цанков и племенник на проф. Александър Цанков, български министър-председател 1923-1926. Завършва юридическото си образование в София и като докторант през 1942 заминава за Берлин. След края на войната е емигрант в Австрия и Франция. Работи в "Гласът на Америка" през годините 1956-1958, след това до пенсионирането си - в американско петролно дружество в Германия.

Уважаеми господин Министър председател Симеон Сакскобургготски,

В Mediapool от 30 януари 04 г. прочетох Ваши коментари пред журналисти относно реституция на имоти, които смятате за лични.

Вие си служите със следните аргументи:

1. Вие не виждате, "защо изведнъж сега се предизвиква такъв интерес"

Вие грешите. Интересът съществува откак стъпнахте на българска земя с
цел да играете тука политическа роля.

1.1 Хората се питаха, "защо напусна Симеон Мадрид за да дойде в
България".
Естествено беше, че се създадоха "работни хипотези":
1.1.1 За да си върне трона, 1.1.2 От суета, 1.1.3 От материални интереси, 1.1.4. По задължения към чужди сили или организации, 1.1.5 По задължения към мафиотски конгломерати, които са финансирали политическото Ви завръщане в България и т.н.

Колкото повече Вие правихте обещания, които не изпълнявахте и давахте изявление за Вашата безкористност, толкова повече българите, по природа мнителни, започнаха да не Ви доверяват. След като станаха известни първите реституции, респективно случая Бриго Аспарухов, недоверието срещу Вас се концентрира - за сега - на точките 1.1.3 (материални интереси) и 1.1.4. (По задължения към чужди сили или организации).

2. Че "във Вашето семейство не сте свикнали да си присвоявате неща" е Ваше изявление без стойност. Дали това е вярно за Вас лично именно подлежи на правото на всеки да го сложи на правна и политическа проверка.

3. Вие твърдите, че вашите реституции са били "нормални като във всяко българско семейство".
Аз не съм чувал за български граждани, които да са получили "обратно" имоти в такива размери и толкова бързо.

4. Аргументът Ви, че ако се разчуе извън граница щяло да се даде лош сигнал за частната собственост в България е евтин аргумент без значение.
Потенциални чужди инвестори знаят да правят разлика между себе си и бившия български цар.

***

Освен това комплексът за "Вашите" имоти съдържа аспекти, по които Вие мълчите и българското общества май занемарява:

А. Първо се слага въпросът, дали един бивш цар или настоящ Министър председател има повече или по-малко права от простосмъртния гражданин. Аз съм на мнение, че той по никакъв начин не трябва да оставя и съмнение, че няма повече права.

Б. Говори се глуповато за "царските" имоти. Въпросът е, дали един имот е "царски" (в който случай Вие нямате никакво право върху него), "държавен" или "общински" (в който случай Вие също нямате никакво право върху него), или "личен", например на дядо Ви Фердинанд, или на баща Ви Борис; (Вие лично разбира се нямахте време да сдобиете собственост до екстрадицията Ви от комунистите).

Това означава, че например баща Ви цар Борис ІІІ е купил от ЛИЧНИ пари Един дворец и този е поддържан, репариран и т.н. също от ЛИЧНИ пари.

Лични пари дядо Ви Фердинанд имаше доста, баща Ви почти не. Тъй че се касае главно до комплекса "цивилна листа", давана от българската държава на тях като български царе. Тази се разделяше, поне мислено, често и по документи -по целия свят, където имаше монархии - на една част за царя лично и за фамилията му, и на една част поради това, че като държавен глава трябва да репрезентира страната, особено пред чужбина, например чрез прием на чужди държавници в един дворец. От разговори между баща ми, Асен Цанков и чичо ми, професор Александър Цанков знам, че дядо Ви цар Фердинанд особено настояваше за по-голяма част в цивилната листа за репрезентативни цели. И професорът ми по държавно право в Софийския университет (през 1939-1940 г.) в устните си лекции говореше за този комплекс и изнасяше, че винаги се е излизало от един ключ 50% лична, 50% репрезентационна част в цивилната листа - понякога варирана към по-висока репрезентационна част по настояване на монарха.

Доколкото не се намерят документи по преговорите относно цивилната листа между монарха и правителството респ. парламента, които гласува цивилната листа, стигам до заключението:

І. Моралната Ви позиция е мизерна поради Вашите постоянни изявления, че искате да се върнете в България, ако можете да помогнете с нещо. А лично не търсете никаква облага.

ІІ. Юридически Вие нямате повече права, отколкото други граждани и Вашите доказателства за собственост стоят в конкуренция на техните доказателства за собственост, включително на доказателството за собственост на държавата или общината.

ІІІ. Политически Вие трябва да докажете, че Вашите предшественици са купили даден имот от ЛИЧНАТА част на цивилната листа. Ако един дворец струва днес да речем 100 милиона Вие можете тогава да получите собственост срещу заплащане на 50 милиона - за покупката от цивилната листа, за поправките, ремонтите, поддръжката от пряко или косвено платени от държавата лица от градинаря до дворцовите занаятчии и т.н. Защото всяко здание на този свет губи стойността си ако не е поддържано, репарирано, доизграждано и т.н.

С почитание д-р Здравко Цанков

___________________________

Dr S. TZANKOFF
In der Grossen Heide 48
D-22846 NORDERSTEDT
eMail: [email protected]
WebSite:
www.tzankoff.de

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?