Пленарният ден в парламента се провали заради липса на кворум

Пленарният ден в парламента се провали заради липса на кворум

Парламентът не успя да събере кворум, за да започне работа в четвъртък и пленарният ден се провали.

Три поредни опита не успяха да съберат 121 депутати в залата и председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че следващото заседание ще е в петък. 

Кворумът не бе събран заради отсъствието на представителите на БСП и ДПС, както и на някои депутати от управляващата коалиция, които били в командировка.

Днес депутатите трябваше да гласуват окончателно дълго забавените промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина с мерки срещу износа на медикаменти при недостиг, промени в Закона за местното самоуправление и в Закона за правната помощ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази разочарование от провала на заседанието днес и заяви, че всеки, който не се е регистрирал и е отсъствал без уважителна причина, ще бъде санкциониран.

"Много съм разочарована, защото днес имаше изключително важни точки, които трябваше да минат. Оказва се, че днес е нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение. 2/3 от възнаграждението за днес ще им бъде отнето“, каза Караянчева.

Тя допълни, че депутатите от БСП, които представят визията на партията за управление на страната извън парламента, трябва да се връщат за заседанията, защото за тази работа получават заплати.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от групата на "Обединени патриоти" Явор Нотев каза, че е имало опозиционни депутати, които са били в залата и не са се регистрирали.

"Саботаж. Това е саботаж на работата на парламента. Да си в залата и да не посегнеш към пулта, това означава, че не желаеш този ден да се състои събранието. Политическият сблъсък трябва да бъде по-изискан, той трябва да бъде на ниво“, коментира той.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по повод поведението на БСП, че "когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен ред“. Той обясни, че от мнозинството има 10-12 души, които са в командировка.

"Те изпълняват своите ангажименти, свързани с парламентарните измерения в Европа. Но ще намалим тези командировки, за да можем да имаме мнозинство и да провеждаме парламентарни заседания", обеща Цветанов.

Заместник-председателят на групата на БСП Филип Попов беше категоричен, че е работа на управляващите да осигурят мнозинство и отново настоя за оставка на целия кабинет.

"Ние бяхме в залата, "БСП за България", както и от останалите парламентарни групи, но очевидно управляващите не могат да направят своето мнозинство в парламента, за да заработи Народното събрание“, заяви той.

С тезата на социалистите се съгласи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Кворумът е отговорност на мнозинството. Това не е мое твърдение, това е цитат“, заяви Карадайъ.

В позиция до медиите от партия "Воля" осъдиха поведението на опозицията. Грижата за гражданите се доказва с пълноценна работа в пленарната зала, а не с процедурни хватки и проваляне на работата на НС, казват от партията на Веселин Марешки.

Следващото пленарно заседание ще бъде в петък от 9 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България