Пленум на БСП ще обсъди вот на недоверие към кабинета

На пленум в края на този месец БСП ще решава дали да внася вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това съобщи във вторник лидерът на партията Сергей Станишев, като на няколко пъти повтори, че вотът не е самоцел, както и че няма очаквания кабинетът да падне.

"Нереалистично е днес да падне кабинетът, след като среща парламентарна безусловна подкрепа от 3 политически сили – ГЕРБ, "Атака“ и Синята коалиция“, коментира той след заседание на ИБ на БСП.

В същото време ДПС, съюзникът на социалистите в предишното правителство, обяви, че темата изобщо не е била обсъждана и че "при толкова силен вот“ на гражданите, Бойко Борисов "трябва да носи цялата политическа отговорност“ за управлението на страната. "Това е неговата участ, малко му е рано за бягство“, коментира на брифинг в централата на ДПС зам.-председателят на партията Лютви Местан.

Станишев също смята, че "приказките на Борисов за оставка и предсрочни избори са бягство от отговорност“.

"БСП не се страхува от предсрочни избори, но със служебното правителство, което ще дойде, няма нищо добро да се случи в страната. Такъв кабинет не е най-доброто в условията на задълбочаваща се икономическа криза“, призна лидерът на социалистите.

Той каза, че засега нямат намерение да внасят вот на недоверие, че въпросът не е обсъждан с други партии и че окончателното решение ще бъде взето на пленум в края на месеца. Тогава ще имаме по-цялостна оценка за социално-икономическата ситуация в страната, допълни той.

Основните атаки на социалистите са към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който е обвиняван в "некадърност“ и "неопитност“и че води икономиката ни към "провал“, но отговорен за него е министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът е редовно съветван от БСП да махне Дянков, особено когато министърът си отвори устата да говори за АЕЦ "Белене".

В средите на БСП подкрепа среща министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Запитан с кого ще преговаря, ако бъде взето решение за вот на недоверие, Станишев отвърна, че това ще са "всички, които не подкрепят правителството“. На уточняващ въпрос дали това включва и партията на Яне Янев, Станишев отвърна: "ще говорим с всички сили, които споделят нашата оценка за случващото се в страната“.

По думите му сега на "дневен ред е актуализацията на държавния бюджет“ и предприемането от страна на управляващите на "адекватни мерки“ за справянето с кризата, като събирането на приходите и разплащането на милиардите, които властта дължи на бизнеса.

"Не може г-н Дянков да извини собствената си некадърност и несъбираемостта на приходите, с предишното правителство“, каза още бившият министър-председател. Думите му бяха по повод изявление отпреди ден на финансовото министерство, че 1.2 млрд. лв. са похарчени предизборно в последната половин година от мандата на кабинета "Станишев“.

"В огромната си част тези средства са бюджетни, били са планирани в бюджета за 2009 г. и са отишли за защита на българската икономика, за защита на българските граждани в условията на криза, в запазването на работните им места и пр.“, каза Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България