Пленумът на БСП отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ

Нинова получи вот на доверие заради изборната загубата с "прекрасен резултат"

БСП ще откаже разговори за съставяне на правителство, ако получи такава покана от ГЕРБ, реши Националният съвет на партията с пълно мнозинство на закрито заседание в петък. Пленумът на практика легитимира позицията на лидера Корнелия Нинова от изборната нощ, когато стана ясно, че ГЕРБ печели изборите с недостатъчно мнозинство и ще се наложи да води преговори за управленска коалиция. Пленумът на БСП аргументира решението си с различието между програмите на двете партии.

Едновременно с това БСП създава работна група, която да изготви приоритети за българското европредседателство, макар че по тази тема се работи отдавна и това на практика е задача на правителството.

По време на откритата част на партийния пленум Нинова засегна темата, лансирана в дните след изборите от лидера на НФСБ Валери Симеонов за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти".

“Всякакви анализатори, а вече и партийни лидери разсъждават от наше име за голяма коалиция”, каза Нинова и допълни, че трябва внимателно да се прецени докъде е националният интерес на България, къде е стабилността, и "къде е границата на съглашателството за власт и предаването на човешко доверие".

"Границата е тънка. Ако бъде прекрачена губиш идентичност, доверие и сила. В нашия случай силата, която ни дават 1 млн. българи", допълни лидерът на БСП и добави, че в политиката "има и принципи".

Затова и последвалото решение на Националния съвет е съвсем очаквано: БСП отхвърля възможността за коалиция, но на практика не отхвърля възможностите за сътрудничество.

"Нека днес очертаем границата: Наша първа грижа е България. В днешната ситуация границата председателството на ЕС, бъдещето ни в Европа и сигурността на България", обърна се Нинова към пленума. Случайно или не всички тези теми бяха ползвани от "Обединените патриоти" като основания за предложената от тях широка коалиция.

Станишев: Няма натиск от ПЕС за коалиция ГЕРБ-БСП

Преди да започне заседанието на Националния съвет, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев посочи, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ не е вариант и допълни, че няма натиск от страна на Брюксел, по-специално от ПЕС, за подобна коалиция.

Станишев смята, че за Европейската народна партия ще възникнат редица въпросителни при евентуално участие на "Обединени патриоти" в едно коалиционно управление с ГЕРБ. Борисов, който току що се завърна от участие в конгреса на ЕНП в Малта, отхвърли твърденията му.

Същото обаче би било валидно и за коалиция БСП-"Обединени патриоти", до каквато почти неизбежно ще се стигне, ако ГЕРБ не направи кабинет и Нинова спази обещанието си да не се коалира с ГЕРБ или с ДПС.

Според Станишев БСП трябва да поеме водеща роля в европейския дневен ред на България и партията има достатъчно основание за самочувствие. По думите над 60% от българите имат твърди европейски убеждения.

Преди ден бившият лидер на БСП излезе със статия в партийния орган "Дума", в която посочи: "Мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България". "Искам да поздравя ГЕРБ, че спечелиха избори, които бяха почти сигурно загубени. Това е демокрацията – най-голямото ни завоевание след 1990 г.", пише още Станишев.

Нинова пое отговорност за загубата с прекрасен изборен резултат

Националният съвет на БСП гласува вот на доверие на Нинова, която поиска такъв, поемайки отговорност за изборната загуба.

"Ние постигнахме прекрасен резултат, но загубихме тези избори. Отговорността се носи в първо лице единствено число. Аз поемам отговорността за загубата на тези избори. Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим", заяви тя.

На предсрочните избори на 26 март ГЕРБ спечели с 5.5% повече гласове от БСП, която остана втора, макар и със силно подобрени позиции в сравнение с предходните години.

Преди заседанието на пленума пък пред журналисти загубата на вота коментира бившият депутат Георги Божинов, който обобщи, че изборната победа била като бременна жена – или е бременна или не.

Единственото, което не достигнало на БСП, било време

Нинова направи детайлен анализ на грешките, посланията и кампанията на партията си. Тя засегна антиевропейското говорене, което по думите ѝ не било такова, но опонентите на БСП го тълкували манипулативно. Нинова коментира и изказването си, че "демокрацията ни отне много", което според нея също било извадено от контекста, тъй като на практика имала предвид “прехода”, а не модела на държавно устройство. Лидерът на БСП уточни, че вътрешнопартийните дрязги най-вече за подредбата на партийните листи също дали отражение за негативния резултат, но изтъкна, че в районите, където напрежението било най-голямо, левицата постигнала успехи.

От думите ѝ стана ясно, че единственото, което не достигнало на БСП, е време: "Започнахме промяната в БСП, но като че ли нямаше време да покажем на хората, че сме нови и различни".

Споделяне

Още по темата

Още от България