Плевен може да разчита на 57 млн. лв. еврофинансиране до 2020 г.

Плевен може да разчита на 57 млн. лв. еврофинансиране до 2020 г.

Плевен ще може да разчита на 57 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" до 2020 г. Средствата ще бъдат използвани за подобряване на градската среда, градски транспорт, както и за образователна и общинска инфраструктура. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Плевен.

Заедно с председателя на Народното събрание Цецка Цачева те представиха Националната програма за енергийна ефективност, одобрена от правителството преди седмица.

За отминалия програмен период 2007-2014 г. по оперативна програма "Регионално развитие" в област Плевен са инвестирани над 70 млн. лв. в подобряване на градска среда, градски транспорт, детски градини.

Магистрала "Хемус" остава основен приоритет на правителството. Затова още в началото на тази година, предсрочно е обявена тръжната процедура за изграждането на два участъка от по 30 км до разклона за Плевен и Ловеч.

"Ако няма обжалване, още през лятото трябва да започне строителството.  През 2015 г. сме си поставили амбициозната задача да започнем подготовка като изработване на проекти, парцеларни планове и начало на отчуждителни процедури, така че при намирането на финансов ресурс за строителството на останалата част от магистралата да стартираме направо изграждането", каза министър Павлова

Тя посочи и други важни проекти за Северозападна България, по които се работи в момента. Обходът на Враца е завършен, обходът на Монтана трябва да е готов до края на тази година, така че да не загубим финансирането по него. "По първи, втори и трети клас пътища имаме да довършим цялостното рехабилитиране на пътя Плевен - Ловеч и участък на пътя Монтана – Видин", каза Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?