Хеписоц

Плевен взе назаем палми, за да посрещне Борисов

Откриха невзривена бомба на улицата, докато премиерът реже лента

Борисов открива обвновена улица в Плевен.

По стара социалистическа традиция общината в Плевен реши да посрещне министър-председателя Бойко Борисов с декор, който не може да си позволи, съобщава "Стандарт", описвайки  поредното прерязване на лента от страна на премиера.

Според изданието десетина новопосадени палми са посрещнали Борисов, който в понеделник откри ремонтираната ул. "Гренадерска" в града с думите "Да резнем една лента, та да не ни е празен денят".

Преди посещението на премиера работници усърдно поливали и окопавали екзотичните дръвчета.

Ден по-късно обаче Плевен осъмна с няколко евтини туи, набучени на местата на палмите. Откопаването им станало само няколко часа по-късно. "Не останаха дори за ден", твърдят очевидци пред "Стандарт".

От зелената разделителна ивица между пътните платна дори липсват теменужките, сочат живеещи в района, разочаровани от бутафорията.

Заради голямата разлика в цената се наложила подмяната на палмите с туи, обясни Красимир Петров, управител на общинската фирма "Паркстрой". Палмите струват по 82 лева с ДДС. Те са върнати в разсадника на фирмата по нареждане на общината и се продават свободно на граждани. Туите пък струват по 7-8 лева и очевидно са били предпочетени след официалното откриване на улицата.

Пред Mediapool Красимир Петров обясни, че в последния момент станало ясно, че общината няма проект и финансиране за озеленяване на улица "Гренадерска".  "Работихме в последния момент, тъй като откриването от премиера бе планирано за 9 септември, но дни преди уговорката тя отпадна", разясни още Петров.

През четирите почивни дни в общината са разбрали, че всъщност премиерът ще пристигне на 10-ти и затова ръководителят на отдел "Екология" се обадил на Петров, за да го помоли да отпусне палми и цветя.

"И нямаше как – нали сме общинска фирма, веднага ги осигурихме", допълни Петров, който разясни, че "Паркстрой" са предоставили и цветя, но впоследствие както палмите, така и теменужките са били прибрани обратно, защото общината не може да си ги позволи.

"Понеже, както казах, общината няма бюджет, а беше наложително, след това, за да не стои улицата гола, засадихме туите, а и те са далеч по-подходящи за зимните месеци от палмите", коментира още Петров.

Междувременно от местната полиция съобщиха във вторник, че по време на височайшето посещение на премиера в града, на улица в центъра на града е била открита невзривена самоделна бомба, която според първоначалната информация е била поставена под колата на плевенски бизнесмен, но изпаднала.

Сигналът е бил подаден към 10.30 часа в понеделник от очевидци, които видяли пакета на платното пред кафене. На мястото е изпратен екип на ДОТИ, който обезвредил самоделката. Плевенските разследващи отхвърлят версията случаят да има нещо общо с посещението на Борисов в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България