Плевенска текстилна фирма изгради нова база с европари

Плевенска текстилна фирма изгради нова база с европари

Плевенската текстилна компания "КНМ Текстил" ООД има нова база, изградена с 2 милиона евро от европейската инициатива за устойчиво градско развитие "Джесика". Това съобщиха от Регионалния фонд за градско развитие и "Сосиете Женерал Експрес банк".

Очакванията са с новооткритата база производственият капацитет на компанията да се удвои и да бъдат наети до 30 нови работници.

Построени са две нови сгради - производствена база с прилежаща административна сграда с обща разгъната площ от над 3000 кв. м и склад с площ от близо 1000 кв. м в западната индустриална зона на Плевен.

Общата стойност на проекта е над 2 млн. евро, от които 1.7 млн. евро са инвестиционен кредит с 10-годишен срок за изплащане при ниска лихва.

Заемът е използван основно за премахването на съществуващия неизползван сграден фонд част от бившия държавен завод за текстил "Саня", облагородяването на района, конструкция и оборудване на новата енергийно ефективна производствана база.

По проекта е финансирано още подобрението на прилежащата инфраструктура. Създадени са нови зелени площи, поставено е ново осветление и 24-часово видео наблюдение.

"Въпреки че е една от водещите области в Северна България, Плевен все още изостава в много аспекти на социално-икономическото развитие. Вярваме, че проекти като този на "КНМ Текстил", подобряват имиджа на града и го правят по-привлекателен за нови инвестиции", заяви Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие.

"КНМ Текстил" е създадена в началото на 2011 г. като дъщерна фирма и наследник на Hygor SARL – френски производител с повече от 25 години опит в текстилната промишленост, при преместването на бизнеса изцяло в България.

Компанията е една от бързо развиващите се в Плевен с голям потенциал за растеж и през следващите години. В нея работят 50 работника.

"КНМ Текстил" има осигурен пазар за готовата продукция с водещи европейски фирми в текстилната промишленост.

"Джесика" (JESSICA) е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициативата за шестте големи града Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на "КНМ Текстил" е вторият от общо три на "Джесика" в Плевен.

Другият е изграждане на мултиплекс с четири кинозали и реновиране на съществуваща кино зала в Плевен.

Фондът ще продължи да работи и в следващия 10 годишен период, през който ще може да реинвестира средствата, които се погасяват от вече завършени и работещи проекти.

Споделяне

Още от Бизнес