Плевенски прокурор е арестуван в съдебната зала

Румяна Арнаудова

Окръжният прокурор от Плевен Димитър Захариев е бил задържан във вторник в Софийския градски съд (СГС), където е подсъдим по дело за принуда.

Арестът е бил извършен в момент, когато състав на СГС е дал почивка.

Говорителят на главния прокурор и шеф на специализираното звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова потвърди, цитирана от "Правен свят", че арестът на Захариев е свързан с участието му в разбитата в края на април група за рекет в Плевен на Камен Балбузанов-Куката.

На пресконференция главният прокурор поясни, че повдигнатите обвинения на Захариев са за участие в престъпната група и за изнудване на лекар за пари. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни, че случаят с лекаря е отделен и засега не се прави връзка с разследването срещу престъпната група.

Цацаров напомни, че и към момента Захариев е действащ прокурор, след като на две инстанции Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са отказали да го отстранят от длъжност след изтеклия първоначален срок за отстраняване по другото дело, по което той е подсъдим от миналата година.

Делото срещу Захариев, по време на което той е бил задържан днес, е по обвинение, че e принуждавал основния свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов да лъже, за да дискредитира тогавашния наблюдаващ прокурор по този процес Светлозар Костов.

Обвинението срещу Захариев е, че през април и май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства в делото "Октопод", по което основен подсъдим е Алексей Петров. Захариев искал Цветанов да подаде сигнал срещу бившия шеф на Специализираната прокуратура за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения.

Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на Захариев. Няколко месеца по-късно - на 12 ноември 2015 г., Цветанов загина в автомобилна катастрофа.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?