Плевлениев уточни, че приема 10 ноември като символ, а не квадратче в календара

Росен Плевнелиев Сн. president.bg

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че приема 10 ноември 1989 г. като символна дата за началото на демократичните промени в България и я е употребил в този смисъл в изявлението за своя личен спомен от събитията тогава.

"Колко удобно е дебатът да се върти около датата 10 ноември, а не около позицията ми да направя два плаката и да отида пред Народното събрание”, коментира държавният глава Росен Плевнелиев в сряда.

Позицията му бе публикувана в профила в социалната мрежа Туитър на Администрацията на президента. Тя на практика е уточнение на казаното от Плевнелиев във вторник, че на 10 ноември 1989 г. е правил плакати и е протестирал пред Народното събрание.

Разказаните от него лични спомени взривиха социалната мрежа, тъй като на тази дата преди 25 години Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП. На самия 10 ноември 1989 г. няма митинг пред Народното събрание, в какъвто Росен Плевнелиев си спомня, че е участвал.

Първият свободен митинг след 10 ноември е на 18-и ноември пред храм-паметника "Александър Невски".

В сряда държавният глава уточни изказването си в поредица от съобщения в Туитър, а след това и на живо при участието си във втория ден на конференцията за прехода, организирана под неговия патронаж.

"10 ноември е символ на промяната и на граждански демонстрации, в които участвах и аз. 10 ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара", написа Плевнелиев в Туитър.

"Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция...След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента...Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами!..Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход... И нека тези,които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина. Колко удобно е дебатът да се върти около датата 10 ноември, а не около позицията ми да направя 2 плаката и да отида пред НС. Всички тях поздравявам с вчерашната си реч", написа още президентът.

Няколко часа по-късно той отново коментира темата.

"Аз съм имал своята позиция и съм я отстоявал. Имал съм и разбирането и спонтанното усещане, че това е важно, млад човек, студент... Важно е не какво казваме, а какво направихме в годините на прехода...Не разказвам историята, за да се правя на герой или дисидент, какъвто нямам претенции да бъда", каза той.

Ето думите на Росен Плевнелиев от вторник, които предизвикаха редица критики, коментари и дребнаво заяждане:

"Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати", разказа Плевнелиев във вторник. Той допълни как на единия плакат са написали "Съд за виновниците”, а на другия - "Дворците на БКП да станат болници и училища”. "С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември”.

Споделяне

Още от България