Плевнелиев: Ако няма правителство след изборите, държавата ще се съсипе

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че всички са се уморили от протести и очакват стабилност, държавническо отношение и конструктивен подход.

"Не вярвам и не си и помислям, че след тези изборите няма да има правителство, няма да има парламент и ще ходим пак на избори. Това е невъзможен сценарий, това ще съсипе държавата", заяви държавният глава в Русе.

Заедно с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов двамата откриха в сряда нов завод за заключващи системи за автомобили на германската компания "ВИТТЕ Аутомотив".

"Призовавам към смирение, към коректност. Нека да не се изгарят всички мостове между политическите партии, защото ще трябва много бързо да се изграждат след изборите. Българският народ очаква отговорно отношение от политиците, ясни ангажименти, поети обещания, изпълнени обещания", заяви държавният глава.

Той коментира, че всички политици вече си дават сметка, "но след 5 октомври ще бъде кристално ясно, че политическото противопоставяне на всяка цена може да засили нашата държава така в кризата, че да не може да излезем десетки години от нея".

Той призова политиците да действат по правилата и на база на демократичните принципи, да обяснят на българския народ в последните дни на тази кампания за какво са "за", какъв
ангажимент поемат, какво искат да постигнат, какво ще обещаят и как смятат да го постигнат.

Според него откриването на новия завод на модерната компания е изключителен успех за Русе и региона, както и за автомобилния клъстер в България.

Той заяви, че страната ни е важен фактор в производството на автомобили - 25 000 души работят в клъстера, като числото ще се удвои, а оборотите на автомобилните фабрики в България са 1.5 млрд. лева на година.

Плевнелиев посочи още, че на всеки 10 автомобила, които се движат в Европа, осем имат компоненти, произведени в България. От своя страна министър Васил Щонов заяви, че плановете на германската компания са да продължи да развива производството си.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?