Плевнелиев: Ако партиите пречат на националните интереси, ще се намеся

Президентът опроверга Доган, че до 3 месеца ще се разграничи рязко от Борисов

Ако политическите партии пречат на националните приоритети, аз ще се намеся, заяви президентът Росен Плевнелиев, като в същото време отхвърли прогнозата на Ахмед Доган, че до три месеца "рязко ще се разграничи" от премиера Бойко Борисов.

"Аз имам много честни и прями отношения с премиера Борисов. Много пъти съм му казвал "не", много пъти сме сядали и сме решавали. Аз не политизирам и не водя политически битки. Аз се боря за проекти, които имат смисъл и търся конкретни решения", коментира президентът в понеделник.

"Винаги ще сложа аргументи на масата тогава, когато виждам заплаха за националните приоритети - дали енергийна ефективност, дали електронно правителство, дали работещи институции, дали репутацията на държавата, за мен са важни тези приоритети и аз ще следя по тях да няма разнобой. Ако обаче политическите партии противоречат на националните приоритети, ако пречат, аз ще се намеся. За мен не е толкова важно кой, какво и какви битки с кого води, но за мен е изключително важно по националните приоритети да се работи в правилната посока. Ако това не се случи, съм готов да се скарам с всеки", декларира държавният глава, без да конкретизира как ще се намеси.

Коментарът му бе по повод прогноза на лидера на ДПС, че президентът Плевнелиев, който встъпи в длъжност на 22 януари, до три месеца "рязко ще се разграничи" от предишния си началник Бойко Борисов.

Както пише в. "Труд", Доган казал това в "неформален кръг" в гурме ресторанта в хотел "РИУ Правец", където е говорил пред участници в училището за политика "Димитър Паница". Пред тях е споделил още, че "моралът в политиката е вреден за държавата". Според Доган за "способностите на един политик трябва да се съди по това, което прави за хората и държавата си, което няма нищо общо с моралните качества".

Във вторник Плевнелиев и посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик покараха електрически автомобил пред сградата на президентството.

"Да бъдеш отговорен като поколение, не означава да харчиш толкова, колкото искаш, а колкото трябва, така че и следващото поколение да има достъп до енергия", посочи Плевнелиев.

Според него изпълнителната власт трябва да създаде механизми за мотивация хората да купуват екологични коли - чрез преференции при паркиране, възстановяване на част от данъка, или под друга форма.

Плевнелиев прогнозира, че до 2020 година 10% от автомобилите ще са електрически.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?