Плевнелиев: Атаките срещу президентството целят да предизвикат хаос в държавата

Държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че атаките срещу президентството "очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва".

"През последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници. Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции", се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

От президентството заявяват още, че Плевнелиев си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес.

По-рано в понеделник кандидат-политикът Николай Бареков обяви, че президентът е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, и е внесъл сигнал до Главна прокуратура срещу него за търговия с влияние и пране на пари. Става дума за купената от тогавашния предприемач Плевнелиев през 2007 година на полуостров Халкидики, чието наличие и стойност той, вече като министър, е декларирал в имотната си декларация през 2009 година.

Атаките срещу Плевнелиев започнаха още след назначението на служебното правителство и продължиха, след като той подкрепи гражданските протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?