Плевнелиев: Българските политици няма да се бъркат в работата на църквата

"Българските политици са си научили уроците, че те няма да се бъркат в работата на църквата, че ще работят за силна, обединена, единна църква", заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с Вселенският патриарх Вартоломей в Истанбул.

"Това беше среща, в която почетохме паметта на нашия достоен патриарх Максим, неговото дело за силна църква, за обединена църква и за преход от едни тежки времена в миналото”, каза Плевнелиев.

Той добави, че е важно Синодът на Българската православна църква да бъде оставен да вземе своите мъдри и важни решения. Предстои Патриаршески събор да избере новия патриарх на 24 февруари.

"Пожелаваме си умни и мъдри решения. Светът е заедно с нас. Изключително съм благодарен на Вселенския патриарх, на всички, които подкрепят България и аз съм сигурен, че до края на февруари месец решенията, които ще се вземат в София и специално от Светия синод ще имат много голямо значение за бъдещето. Това ще бъде нашата църква”, посочи Плевнелиев.

"Този период на трансформация трябва да приключи – достойни, единни, силни. Това ни е важно. Така, както семейството в България трябва да е силно и има своите функции, така и църквата – нашите общи стойности и нашето общо бъдеще зависят от това – не само да работим за икономическо развитие, но и за духовното развитие на нацията", каза още държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?