Плевнелиев: Българският народ не е разделен въпреки опитите на политици

Президентът обеща на антарктиците по-стабилна държава

Росен Плевнелиев и проф. Пимпирев, сн. БГНЕС

Българският народ не е разделен и колкото и да се опитват, няма да могат да го разделят, заяви президентът Росен Плевнелиев и добави, че не може цената на политическия успех да бъде разделението на нацията.

 

В понеделник той официално връчи българския флаг на участниците в XXII антарктическа експедиция.

 

"Чакат ни не леки месеци, но бъдете сигурни, там на ледения континент, че тук в България ще дадем всичко от себе си, за да може, когато се върнете да видите една по-стабилна държава. Бъдете сигурни, че българският народ е умен, мъдър и, обединен около национални приоритети, няма да допусне някой да го раздели", заяви президентът.

 

Той коментира, че въпреки опитите на някои политици да разделят българската нация на "протестиращи и контрапротестиращи, на София и провинцията, на богати и бедни, на граждани и контраграждани", народът не е разделен.

 

"Може някой конюнктурно да се опитва да раздели българите, за съжаление ние сме свидетели на това през 2013 г., но да се надяваме, че това ще приключи", каза Плевнелиев.

 

Това е поредното му изказване за необходимостта от съгласие, след като той на няколко пъти вече публично се обяви за национално обединение около приоритети като продължаване на реформата в съдебната система, медийната свобода и борбата с корупцията, олигархията и монополите.

 

"Българският народ е единен в своето европейско бъдеще. Ние постигнахме да бъдем член на най-достойното семейство – европейското семейство. Тук всички сме обединени и никой няма да допусне каквото и да е разделение... Нима Левски, Раковски, Ботев, нима техният патриотизъм не е проевропейски патриотизъм... Българският народ е обединен за труда - честния, почтения труд, за познанието, нещо на което вие сте символ – в най-тежките условия ще положите тежък труд в интерес на познанието. Това ни прави нация с бъдеще. И в най-малкото село българите ценят науката, ценят образованието", каза още държавният глава.

 

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев заяви от своя страна, че "сега обществото ни е разединено, но отиваме уверени (бел. ред. - в Антарктида), че когато се върнем, българите ще бъдат отново единни".

 

"Вярвам на президентската институция, тъй като тя е на всички българи. На базата ни на Антарктида нашият цвят е бялото – неутралното, няма червено, няма синьо, няма черно", каза Пимпирев.

 

Той отбеляза недостатъчния бюджет на експедицията, но припомни, че по време на Виденовата зима учените са заминали за Антарктида само с билети за отиване и все пак са успели да са върнат.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?