Плевнелиев: Брюксел не вярва вече на сълзи

Плевнелиев: Брюксел не вярва вече на сълзи

"Със сигурност Брюксел, разбира се, подкрепя усилията на новото правителство, но две неща трябва да знаем. Брюксел не вярва вече на сълзи, Брюксел иска конкретни действия", заяви в неделя в интервю за БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той съобщи, че скоро ще имам "бързо посещение към Брюксел преди министър-председателя и след това вече с него за втори път".

Основните теми на това посещение ще са реформата в Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) и тръжните процедури, които трябва да стартират.

"Това е най-важният приоритет за тази година. До края на годината да имаме публичен недискриминационен европейски търг за трите лота на магистрала "Тракия". Това е топ приоритет", каза Плевнелиев. 

По отношение на реформата в НАПИ той очерга два основни момента. Най-напред – консолидиране на целия пътен сектор на едно място така, както е във всички страни от ЕС. Министърът потвърди, че пътната агенция ще премине към неговото министерство.

От друга страна, той даде да се разбере, че с подготвяните промени ще отпадне двестепенната структура на управление в агенцията. "Премахването на възможността за политически натиск върху взимане на решения на експертно ниво за нас е изключително важно", каза той и добави, че като част от спешните антикризисни мерки правителството премахва "възможността да има двустепенност, раздути разходи за бордове, бордове на директори, надзорни съвети".

"Целта е много ясна - премахване на възможността за размиване на отговорност, за политически натиск и оптимизиране на разходите. Най-същественото, което ние искаме да постигнем обаче, е да ускорим процедурите по управление на евросредствата и специално в пътната инфраструктура и в пътните проекти, строителните разрешения, обезщетенията, проектирането, управлението", заяви министър Плевнелиев.

Министерството вече е готово с проекта за промени в Закона в пътищата в този дух и иска задължително още през следващата седмица те да бъдат разглеждани в парламента.

Единственото, което може да спаси еврофондовете като възможно най-силната антикризисна мярка за общините и за бизнеса, е е тоталното отваряне на министерството, каза Росен Плевнелиев и добави, че не говорим на езика на Брюксел, а очакваме да усвояваме милиарди.

Като пример той посочи липсата в министерството на работещ архив при положение, че правилата за работа с еврофондове изискват всеки проект да се пази минимум 5 години, след като е приключил. "В нашите министерства това е абсолютно невъзможно, каза Плевнелиев.

"Ами вие знаете ли, че в последните 3 години в голяма част от срещите, които са се провеждали в това министерство с представители на Европейската комисия, дори не се води протокол. Това, което хората от Европейската комисия ви казват, че всеки 3 месеца се връщали и са си говорили, общо взето, едни и същи неща. Министърът на това министерство не е говорил език и, доколкото знам, неговите посещения в Брюксел са били изключително лимитирани", разказа регионалният министър.

Споделяне

Още от България