Плевнелиев: БСП се превръща в антиевропейска партия

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС
Президентът от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев призова за ратификацията на Истанбулската конвенция и каза, че донякъде правителството е подценило дебатите по темата. 
 
"Българската социалистическа партия - втората по големина политическа сила в България, откровено се превръща в антиевропейска политическа сила. За мен големият отсъстващ в този дебат беше българският президент и за мен това е сила на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни. Няма как да ходим в Европа и да казваме, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи и същевременно в България българският президент да няма позиция", каза Плевнелиев. 
 
"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Росен Плевнелиев. 
 
Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своята позиция в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил. 
 
Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.
 
Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. 
 
По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност. 
 
"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев. 
Споделяне

Още от България