Плевнелиев: България да слуша ЕК, щом няма политическа воля

Снимка: БГНЕС (архив)

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че Европейската комисия очаква от България да се вслуша в критиките ѝ, при положение, че в страната липсва политическа воля. По думите му Брюксел иска план за действие и конкретни резултати.

"Европейската комисия не е един лош учител, който постоянно да ни наказва, ЕК е добър партньор, който ни показва проблемите, но очаква от нас не да търсим вина и да се замеряме с поредните безсмислени и плитки обяснения", заяви държавният глава.

Според него търсенето на вина и плитките обяснения няма да помогнат на страната да осъществи напредък.

"Тогава, когато България за съжаление няма политическа воля, тогава, когато се лутаме, тогава, когато въпреки и знаейки кое е добро и кое е лошо, кое е решението и кое не е решение, продължаваме да допускаме грешки. Тогава разчитаме именно на тези висши европейски институции, които помагат на българите и на народа в България да получи повече справедливост", каза още президентът, цитиран от сайтът на "Капитал".

Плевнелиев посъветва България "да се мъчи да използва тези инструменти на европейската и световната сцена в свой интерес".

Президентът призна съществуващите дефицити в правосъдието и акцентира, че българите настояват за промени в сферата на правораздаването.

"Ние съзнаваме сериозния проблем, който съществува в България. Институциите специално в сферата на правораздаването не функционират добре. Гражданите посочиха много ясно този проблем и казаха категорично и в прав текст на всички политици: "Тази система не работи добре и не гарантира тази справедливост, която ние очакваме."

Росен Плевнелиев призова България да използва активно възможностите, гарантирани от партньорите ѝ на международно ниво, "не само политическата воля вътре в България за реформи, но и да използваме платформите за развитие на международната сфера".

"Кой друг, ако не Европейската комисия с идващия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), ще бъде този доверен партньор на България, който няма да ни спести критиките, но който ще бъде коректен да ни покаже пътя напред", заяви президентът.

По време на посещението си в Страсбург президентът се срещна с новоизбрания председател на Парламентарната асамблея Педро Аграмунт и с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.

Споделяне

Още от България