Плевнелиев: България е пример за охрана на границите и спазване на човешките права

Президентът иска Европейският енергиен съюз да започне от югоизток

Плевнелиев: България е пример за охрана на границите и спазване на човешките права

"Споделяйки своята загриженост, искам да уверя българските граждани, че институциите са силни и до момента България е пример за отговорна охрана на границите и спазването на човешките права."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в Братислава в XI Глобалeн форум по въпросите на сигурността – GLOBSEC 2016 и разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович.

Президентът определи като недопустими проявите на насилие спрямо търсещи убежище и изрази очакване законът да бъде прилаган в цялата му строгост при доказани подобни случаи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в събота.

По време на форума в Братислава Плевнелиев призова изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Югоизточна Европа като страните се фокусират върху малки, но бързо осъществими проекти.

"Бъдещето на енергетиката не е в изразходването на огромни суми за изграждането на газопроводи, а в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност", каза българският държавен глава, добавяйки, че не е съгласен "в енергетиката да се говори само за интереси и геополитика".

Той отново подчерта, че природният газ не трябва да се използва като оръжие, а да се търгува на пазарни цени и всеки да има достъп до алтернативни източници. Според него разнопосочните интереси на отделните държави в енергетиката могат да бъдат обединени със следването на общите принципи на Европейския енергиен съюз.

Енергийната диверсификация беше водещ акцент и по време на срещата на държавния глава със заместник-председателя на ЕК Шефчович. Президентът благодари за оказаната подкрепа от Европейската комисия, която ще позволи междусистемната връзка на България и Румъния да осигурява пренос на природен газ и в двете посоки.

"Радващо е също така, че направените заявки по време на пазарния тест на газовия интерконектор между България и Гърция надхвърлиха проектния капацитет на тръбата. Това е доказателство за икономическата обоснованост на този проект, който е от изключително значение за нас", коментира Плевнелиев.

Енергийната политика в ЕС и в света все повече ще разчита на използването на възобновяеми и екологични енергийни източници, беше общата позиция на държавния глава и заместник-председателя на ЕК. Президентът припомни, че България вече е изпълнила изискванията на Европейския съюз и днес над 20% от производството на електроенергия в страната е от възобновяеми източници.

"България е пример и със своята програма за енергийна ефективност. Нашите приоритети в енергийната политика – либерализация, енергийна ефективност и диверсификация ще бъдат реализирани в партньорство с Европейската комисия в интерес на българските граждани и региона", каза още държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос президентът Плевнелиев подчерта, че за страната е от стратегическо значение укрепването на стабилността в региона на Балканите и в частност в Македония. Това беше позицията на държавния глава и в телефонния му разговор с македонския му колега Георге Иванов.

Плевнелиев припомни, че през 2013 г. България също премина през период на политическа нестабилност и граждански протести и отправи апел за обединение на македонските политици около принципите за спазване на върховенството на закона и неприлагането на насилие.

"Гражданите очакват проявите на корупция на високо ниво да не бъдат толерирани и затова трябва Специализираната прокуратура в Македония да доведе до край работата си", добави Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?