Плевнелиев: България има план "Б" при банкрут на Гърция

Влизането в Шенген зависи от съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

България има план Б при евентуален банкрут на Гърция, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел, където участва в срещата на високо равнище ЕС-Латинска Америка и Карибите.

"Ние си даваме сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, България ще бъде най-засегната. Искам да ви уверя, че са взети необходимите мерки, гръцките банки в България са добре капитализирани, валутният борд ни пази. Да не спекулираме излишно с тази тема, защото дори най-лошото да се случи в Гърция, ние сме толкова стабилни и добре капитализирани, че по-скоро би могло да има обратен ефект на изтичане на капитали към България", каза държавният глава, цитиран от БНР.

Той изрази оптимизъм, че в следващите часове ще бъде постигнато окончателно споразумение между Гърция и кредиторите ѝ. "Следим отблизо преговорите и очакваме до часове постигане на компромис", заяви Росен Плевнелиев след срещата в четъвртък.

"Работеше се снощи цяла нощ на всички нива. Лично в тези два дни аз имах две срещи с министър-председателя Ципрас. Имаше едно доста сериозно изкривяване на отношенията Гърция-Европейска комисия, но мисля, че в последните дни и часове сме свидетели на рязко сближаване на позициите", каза българският президент.

Засега думите му не се потвърждават с конкретна информация от водените преговори.

Влизането в Шенген зависи от съдебната реформа

Държавният глава заяви още, че има възможност до края на годината България да се присъедини към "Шенген", но за да стане това, трябват успешни реформи в правосъдието и енергетиката.


"По отношение на Шенген сме готови, общо е разбирането, че България трябва да получи знак след усилията, които положихме и уменията, които доказахме на външната граница на ЕС", каза Плевнелиев.


Той уточни, че е обсъдил този въпрос в двустранните си срещи с мнозина свои европейски колеги. Българският държавен глава е разговарял в кулоарите на форума с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд, с премиерите на Холандия Марк Рюте и на Гърция Алексис Ципрас, и с други държавни и правителствени ръководители.

Разбирането е, че България се отнася много отговорно към своите ангажименти, заяви Плевнелиев. Президентът е поставил темата за влизането на страната ни в Шенген първоначално с въздушните и морските граници, с цялата категоричност и острота на проблема. Не очакваме повече увъртане и отлагане, заяви той, цитиран от БТА.

"Очаква се през втората половина на тази година България да извърви своя път чрез действия на високо държавно ниво, които да отворят вратата за влизането ни в първия етап. Ще дадем всичко от себе си това да се случи през тази година, не е гарантирано, но сме на прав път", коментира Плевнелиев.

По думите му са необходими "много дипломация и реформи".

"Ако се изложим с реформата в правосъдието, това желание е трудно осъществимо. Ако покажем отговорно отношение, първи резултати, желание за реформа, със сигурност ще отворим много допълнителни врати."

Оптимист съм, вратата е отворена, трябва да минем през нея по достоен начин. Зависи от нас - ако останем стабилни и направим отговорни реформи, това ще бъде високо оценено и ще има своите измерения, заяви президентът.

Той добави, че в петък в Берлин това ще бъде основна тема от разговорите му с представителите на местния парламент и с канцлера Меркел.

България получава широка подкрепа и добра дума за гарантираната в страната стабилност и за показаната отговорна политика. Общо е разбирането, че сме на прав път и нещата в страната се подобряват. Получаваме поздравления за амбициозната програма за реформи. Сигналът към нас е ясен - очакват се резултати. Реформата в правораздаването много внимателно се следи, но и заявката ни в енергетика за пълна либерализация на пазара, посочи Плевнелиев. По неговите думи с огромно нетърпение се очакват реформите в сектора на сигурността у нас, не само за постигане на повече прозрачност в системата, а и за подобряването на сътрудничеството с партньорските служби.

Оценката от партньорските служби е много добра, но реформата дава заявка за още по-добри резултати, допълни държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България