Изборите за ЕП ще са на 25 май

Плевнелиев: България може да загуби ЕС заради липсата на резултати

Президентът поиска Закон за медиите, независимост на ДКЕВР и отказ от популизъм

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев предупреди в обръщение пред Народното събрание, че неспазването на закона може да отнеме гласа на България в Европейския съюз, призова "контракултурата" да остане в историята, партиите да не залагат на популизъм и агресия и да не дават празни обещания.

 

Той официално обяви, че изборите за Европейски парламент ще се проведат на 25 май и за пореден път зашити предложението си те да бъдат комбинирани и с референдум за изборните правила.

 

Плевнелиев поиска още да бъде приет Закон за медиите при положение, че саморегулацията не е възможна при подобна концентрация на собствеността, и законови промени които да гарантират независимосттта на ДКЕВР.

 

Той се обяви за по-сериозно финансиране на армията и прозрачна реформа на спецслужбите.

 

"Страната се намира в комбинация от кризи, социалният мир лесно може да бъде нарушен. Опитите за провокиране на напрежение на етнорелигиозна основа, на които станахме свидетели наскоро, трябва да бъдат категорично осъдени и спрени в зародиш", каза още държавният глава.

 

Без флашки и празни обещания

 

Плевнелиев заяви, че партиите трябва да проведат отговорна европейска кампания, а не чисто партиен сблъсък по вътрешнополитически въпроси.

 

"Нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред. ЕС е уникален проект, единственият на света, в който независимо колко си голям, ти си важен... Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава, затова призовавам преди всичко към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним.", каза Плевнелиев.

 

В същото време той припомни, че Европейската комисия вече е одобрила т. нар. "пътна карта" за изключване от Европейския съюз, в която ясно е посочено, че върховенството на закона и правовата държава са над всичко и системното им незачитане може да доведе до отнемане на правото на глас на една държава-член, а като крайна мярка дори и до изключване от съюза.

 

"Това е много силен предупредителен сигнал за държава като нашата, в която вече седем години действа механизмът за сътрудничество и контрол, а реалните резултати са незадоволителни", каза Плевнелиев.

 

Управляващите действат за ниска избирателна активност

 

Според него няма никакъв проблем изборите за евродепутати да бъдат комбинирани с допитване до гражданите за изборната система.

 

"Всеки, който твърди, че да питаш народа си е противоконституционно, показва единствено своето отношение към ценностите на демокрацията.... Не споделям разбирането, че така ще се размие европейският дебат, защото темите, които поставих отдавна са обект на национален дебат. Нека не обиждаме българските граждани", каза Плевнелиев.

 

По-късно пред журналисти той коментира, че има чувството, че "подготовката на всички, специално и на управляващите, от гледна точка на идващите избори, е да се действа така, че възможно по-малко хора да отидат да гласуват".

 

Той е убеден, че българите не са разделени по всички въпроси,въпреки "изкуствено насажданото разделение през 2013 с контракултурата, която помолих да остане в 2013 г. - видяхме контраавтобусите, контрапротестиращите, контрастудентите, очакваше се дори, че ще има контрапреписка и контрареферендум, но това е крайно недемократично".

 

Независимост на българските магистрати и прозрачни назначения

 

Плевнелиев заяви, че след седем години членство в ЕС е "време да се разделим със заблудата, че законодателните решения носят автоматично и задължително справедливост или че когато създадем поредния "специализиран" орган, ще повишим веднага ефективността на съдебната система".

 

По думите му е важно политиците да преодолеят изкушението и да гарантират независимост на българските магистрати, които да работят по съвест и по закон.

 

"Предстоят ключови назначения. Трябва да ги направим публично и аргументирано, основано на професионални критерии и европейски стандарти. През последните години станахме свидетели на привидно прозрачни процедури при назначения на висши държавни длъжности, които породиха обществено недоволство и станаха причина да бъдем критикувани от Европейската комисия в не един доклад. Този подход вече не работи", каза държавният глава.

 

Той посочи, че са нужни правила и достатъчен срок за оценка и дебат и че е недопустимо номинацията и изборът да стават за часове или за броени дни.

 

Нека променим подхода при предстоящия избор за главен инспектор, както и на председател на Върховния касационен съд, каза Плевнелиев.

 

Необходим е Закон за медиите

 

Плевнелиев призова да бъде приет Закон за медиите.

 

"От няколко години състоянието на медийната среда в България се влошава прогресивно, като в последната класация на "Репортери без граници“ достигнахме срамното 100 място. Медийната саморегулация е важна, но невъзможна при високо ниво на концентрация на собствеността. Необходими са мерки за регулация. Редица авторитетни международни изследвания посочват медийните войни, нарастващата зависимост от субсидиите, отпускани от правителството, ескалиращият политически натиск и корпоративен контрол като характеристики на медийната среда у нас. Време е за широк обществен дебат за приемане на Закон за медиите, който да даде законовата база, за да се преодолеят очевидните недостатъци в системата", посочи Плевнелиев.

 

"С конформизъм и снишаване проблемите ще се задълбочат. Необходима е воля за промяна", каза президентът.

 

Социалните помощи да са според възможностите на икономиката

 

Държавният глава заяви, че бедността, безработицата и липсата на икономическа перспектива са трите, посочени от българите като най-остри проблеми и са необходими решения за икономически растеж, заетост и повишаване на доходите.

 

В същото време посочи, че увеличаването на доходите и социалните помощи следва да бъде в съответствие с възможностите на икономиката и бюджета.

 

"Трябва да решаваме реалните проблеми на хората, безработица, демографски проблем, здравеопазване и други. Тези чувствителни за народа теми изкушават партиите да предлагат популистки решения. Те звучат ефектно, но когато станат неизпълнени, генерират поредната доза недоверие на гражданите към политиците", каза Плевнелиев.

 

Той посочи, че има съгласие сред парламентарнопредставените партии, че макроикономическата стабилност и запазването на валутния борд до влизането на страната ни в Еврозоната са задължителни.

 

"Необходими са ефективни мерки в подкрепа на инвестициите, защото само те създават бързо и веднага така необходимите работни места...Не държавата, а бизнесът създава работните места. Функция на държавата е да осигури подходяща бизнес среда и условия за инвестиции.", каза още държавният глава и добави, че трябва и подкрепа за малките и средни предприятия.

 

Той за пореден път призова да не се спират реформите и определи решението на правителството да замрази пенсионната реформа за една година като грешна стъпка.

 

"Общо е разбирането за нуждата от образователна реформа. Всички сме обединени, че адекватната връзка между образование и бизнес ще мотивира много инвеститори и ще реши проблема с младежката безработица", каза Плевнелиев.

 

Независимост на ДКЕВР със законови промени

 

Плевнелиев посочи, че тежкото състояние в сектор "Енергетика“ налага необходимостта от системна проверка по всички звена във веригата и спешни мерки за стабилизирането ѝ.

 

"Такава проверка направиха и от Европейската комисия, и от Световна банка. Изводите са: свръхпроизводство на електроенергия при занижено потребление на вътрешния и регионалния пазар; липса на прозрачност при управлението на държавните активи и вземането на инвестиционни решения; ниско ниво на енергийна ефективност; неизпълнение на европейските директиви за либерализиране на пазара; липса на независимост и прозрачност в действията на държавния регулатор", каза Плевнелиев.

 

Той каза, че ДКЕВР трябва да се превърне в независим регулатор и това може да се случи бързо чрез промени в Закона за енергетиката.

 

"В енергетиката все още липсва системен подход и цялостна стратегия, а проектите се решават "на парче" и "на тъмно". С много енергия произвеждаме малко продукция. Това означава, че България е европейският шампион по пилеене на енергия", каза Плевнелиев.

 

Той посочи, че със строенето на нови мощности не се решава структурният проблем на икономика, който е високата енергоемкост, и добави, че решението е енергийна ефективност.

 

Той коментира още, че ускореното изграждане на базисната инфраструктура в страната е предмет на политически и обществен консенсус.

 

"За да се обезпечи довършването до 2020 г. на четири стратегически пътни проекта за България, а именно АМ Струма, АМ Хемус, СП Видин–Ботевград и тунелът под Шипка, е необходимо да се увеличи процентът на национално съфинансиране по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" през новия програмен период до 50%. Три стратегически пътни проекта на страната, а именно АМ Черно море, СП Русе–Свиленград и Дунав мост 3 при Силистра-Кълъраш, могат да се реализират до 2020 г. като публично-частни партньорства. Има сериозен инвеститорски интерес от Китай, Катар и от други държави. Не бива да се бавим", обясни Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България