Плевнелиев: България не е постигнала своята мечта "за чиста и свята република“

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде патрон на дискусия за "постигнатото, за уроците и за пътя на страната ни 25 години след началото на демократичните промени в България". Това обяви президентът във Варшава, където участва в отбелязването на четвърт век от демократичните промени в Централна и Източна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Предстои президентът да се срещне с Инициативния комитет, в който участват президентите Желю Желев и Петър Стоянов, видни дисиденти, политици, общественици. По думите на държавния глава, инициативата ще допринесе за разкриването и осмислянето от историческа, но и от човешка гледна точка, на случилото се през последните 25 години.

 

"Трябва да познаваме историята, трябва да знаем какво свършихме и какво не, откъде тръгнахме и накъде сме се запътили“, допълни Росен Плевнелиев пред журналисти в полската столица.

Президентът отново подчерта, че България все още не е постигнала своята мечта "за чиста и свята република“ и предстои още много работа.

 

"Постигнахме своето стратегическо членство в Европейския съюз, още не сме равни с нашите европейски приятели, но сме член на достойното семейство на европейските народи. България е по средата на своя път, решението е елементарно - набелязваме накъде сме тръгнали и какво има още за вършене. Брюксел не е коректив, а платформа, за да можем да стигнем до там, докъдето гражданите ни зададоха като посока - за едно демократично общество и за една България, символ на успеха в региона", каза държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев определи като навременна инициативата на президента на САЩ Барак Обама за засилване на евроатлантическото взаимодействие със страните от Централна и Източна Европа в контекста на ситуацията в Украйна. Българският президент посочи, че усилията за задълбочаване на партньорството идва във важен момент и България трябва да бъде активна.

"Трябва да си даваме сметка, че светът се променя от геополитическа гледна точка, че Европа навлиза в нова фаза - преди Крим и след Крим“, коментира още президентът. Тази тема ще бъде и основна в изказването на държавния глава във Варшава.

В Полша държавни и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа обсъждат основните аспекти на новата европейска стратегия за сигурност, която се очаква да бъде изработена до края годината. Лидерите ще обменят мнения и за по-активно присъствие на НАТО в Централна и Югоизточна Европа.

В полската столица президентът Росен Плевнелиев ще присъства на връчването на първата награда "Солидарност“, присъдена на лидера на кримските татари Мустафа Джемилев. Сред гостите на събитията по повод 25 години от началото на демократичните промени е президентът на САЩ Барак Обама, избраният за президент на Украйна Петро Порошенко, а домакин на честванията е полският президент Бронислав Коморовски.

В делегацията, водена от българския държавен глава, е президентът (1990-1997 г.) Желю Желев.

Споделяне

Още от България