Плевнелиев: България служи като удобно обяснение за чужди вътрешни проблеми

Президентът Росен Плевнелиев оспори твърденията за масово преселение на роми от България в други страни членки и заяви, че "България и Румъния за съжаление винаги трябва да служат като удобно обяснение за вътрешни проблеми на нашите европейски партньори". В интервю за германското списание "Фокус" Плевнелиев посочи, че трябва да се гледат конкретните данни.

 

Сред предполагаемите 20 000 български и румънски роми, отишли във Франция, само 600 са били от България. От тях само 80 пребиваваха във Франция нелегално, посочи Плевнелиев.

 

Той призна, че съществува "проблем с ромите", който обаче трябва "да се дефинира много точно". В България няма милиони роми, а техният брой е 300 000 души. Те съставляват по-малко от 5 процента от населението, посочи президентът.

 

Във връзка с присъединяването към Шенгенското пространство, към което се стреми България, Плевнелиев поиска да се оценяват по-добре усилията на страната му за осигуряване на външната граница на ЕС.

 

"Инвестирали сме 100 милиона евро. Нашата граница е сигурна", каза той. На българско-турската граница има само 200 нелегални влизания годишно, докато в Италия и Гърция има над 20 000, отбеляза президентът.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?