Плевнелиев: България трябваше да изгони един руски разузнавач

Росен Плевнелиев
България трябваше да изгони един руски разузнавач, активен в България, който има дипломатически паспорт, за да покаже солидарност с европейското си семейство, каза бившият президент Росен Плевнелиев (2012-2017).
 
Той смята, че това е щяло да позиционира България по друг начин.
 
Според Плевнелиев работещата формула за България не е принципът на цар Борис III "Винаги с Германия, никога срещу Русия".
 
Българинът избира центъра, когато духат ветровете, но не е това изборът на Левски, допълни Плевнелиев пред БНТ.
 
България остана една от малкото страни в ЕС, които не изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на нейна територия на бивш руски агент и неговата дъщеря. Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни доказателства за вината на Русия, въпреки че срещу позицията му има съпротива дори в ГЕРБ.
 
Плевнелиев коментира, че имало много лидери, които дават заявка за "силни", но им липсва мъдрост.
 
Много лидери по света се правят на силни лидери, но малцина са мъдрите, заяви президентът Росен Плевнелив (2012-2017). 
 
Той припомни, че в исторически план след силни лидери е настъпвала голяма катастрофа, като за такива посочи Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Виктор Орбан, Доналд Тръмп и други. 
 
" Например, президентът на Русия е много силен - той окупира територия на съседа си, дестабилизира десетки държави около себе си. Но той за мен не е доказателство за мъдрост. Президентът на САЩ - излиза и казва "Америка на първо място". На мен ми се щеше именно президентът на Съединените щати да каже "Мир на първо място", а не да се връщаме десетилетия назад", коментира Плевнелиев.
 
Той определи действията на Виктор Орбан като "източване на демократичната държава" и определи Тръмп, Путин и Ердоган като лидери, които омаловажават демокрациите на собствените си народи. 
 
Най-големият дефицит днес е образователният, заяви Плевнелиев, защото уроците на историята не са научени.
 
Днес имаме нужда от устойчиви решения и по отношение на ситуацията, в която се намира планетата, климатичните промени, глобалните кризи, заяви Плевнелиев. 
 
Нито един от "силните лидери" не дава такива, допълни той.
 
Ако се връщаме назад към ужасните столетия на доминирането на националните интереси и велики сили, вървим към тежък конфликт, допълни бившият президент.
 
Росен Плевнелиев определи българското европредседателство като по-успешно от очакваното. Според него е мъдър ход на българската държава да се поставят приоритетите ? като интегрирането на Западните Балкани.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?