Плевнелиев: Чуждите служби да са по-прозрачни в разследването на атентата

Категорично ясно е, че ще намерим виновните, заяви президентът пред BBC World

Плевнелиев: Чуждите служби да са по-прозрачни в разследването на атентата

"Категорично ясно е, че ще намерим виновните, колкото и време и средства да отнеме това", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за BBC World по повод атентата в Бургас.

"Работим много усилено и сме много благодарни на целия демократичен свят, с който сме партньори и работим заедно. Ето недвусмислено изявление - ще ги намерим, каквото и да се изисква, колкото и пари и време да са необходими. Ще ги открием!", каза Плевнелиев.

Въпреки заявлението на държавния глава до момента разследването от българска страна не е обявило никакви конкретни резултати. Три седмици след кървавия терористичен акт все още не е идентифициран извършителят, нито предполагаемите му съучастници. В сряда авторитетният американски вестник "Ню Йорк таймс" за втори път за последната седмица коментира, че разследването не върви, като в същото време цитира израелски източници, според които в дните преди кървавия атентат са засечени голям брой телефонни разговори между Бургас и Ливан.

България официално не споделя и версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

Плевенелиев каза пред BBC World, че разследването продължава и тепърва трябва да бъдат установени още доказателства, преди да се правят изводи кой е организатор на атентата. В същото време обаче той настоя за повече прозрачност от страна на израелските, британските и американските власти, които също разследват атентата.

"Много сме благодарни за подкрепата и споделената обща работа, която провеждаме с израелското и британското правителство, а също и с американските институции. Все пак има още, което може да бъде демонстрирано като доказателства. Бих дал възможност на експертите да работят сериозно и след това политиците би трябвало да направят своята окончателна преценка", посочи Плевнелиев.

Преди ден премиерът Бойко Борисов поиска от британския си колега Дейвид Камерън доказателства, че Хизбулла стои зад атентата край Бургас. Не е ясно обаче защо тази информация не се обменя на ниво служби за сигурност.

"Аз съм прагматичен президент, който иска да види фактите. Така че работим много усилено. Все още сме в активен процес на разследване. Все още трябва да видим множество отговори и факти. Експертите трябва да бъдат оставени да си свършат работата, а след това политиците ще имат последната дума", каза от своя Плевнелиев.

Държавният глава поздрави Лондон за добрата организация на Олимпийските игри и добрите резултати на британските спортисти. Според него те се дължат на комбинацията от финансова подкрепа за спорта както от страна на държавата, така и от неправителствения сектор. По думите му България също е спортна нация и е вече започнала да обръща повече внимание на спортната инфраструктура.

"България има традиции и е спортна нация. Това, което правим в България, например, е, че построихме няколко спортни зали. Започнахме да възстановяваме българските училища със спортни съоръжения. В областите и малките градове също изграждаме спортни съоръжения, а това е изключително важно", разказа Плевнелиев.

Росен Плевнелиев каза и какво е пожелал на българския отбор по волейбол, който утре ще играе на полуфинал на Олимпиадата.

"Просто им казах - отпуснете се и се забавлявайте. Вярвайте в това, което правите, и не усложнявайте нещата прекалено, защото това е много важно, а игрите са толкова оспорвани".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят