Плевнелиев: Да си подредим двора след кризата

Плевнелиев: Да си подредим двора след кризата

В следващите три години България ще се превърне в най-атрактивната инвеститорска дестинация в региона на Югоизточна Европа, се казва в доклад на консултантската компания "Ърнст енд Янг", представен в рамките на Конференция за инвестиционни проекти и устойчиво развитие "БалРек". Събитието бе открито от регионалния министър Росен Плевнелиев.

По думите му София я очаква бляскаво бъдеще – сферата на услугите се е подобрила значително, шведската верига ИКЕА ще направи първа копка на магазина си у нас на 3 юни, метрото ще се превърне в сериозен фактор в следващите две години, "Витошка" ще стане изцяло пешеходна, а на мястото на Женския пазар ще се изгради паркинг за 600 автомобила. В условията на криза се задействаха магистралите и дострояването на Околовръстното шосе, каза още Плевнелиев.

Това ще подобри цялостната среда в столицата и тогава ще можем да говорим за наистина устойчиви проекти. Сега устойчивостта приключва, след като преминете оградата на затворения комплекс, в който живеете, коментира Пламен Андреев, собственик на строителната "Планекс".

Участниците във форума се обединиха около становището, че след 1990-те години строителството у нас се е развивало без никакви правила и визия и резултатите са очевидни навсякъде около нас.

Въпросът сега е как да си подредим двора след кризата, каза Плевнелиев. Според него вече се отлепяме от дъното и затова трябва да се мисли как ще се преструктурира икономиката.

Покупката на една къща е акт на консумация, трябва да отговорим на важния въпрос дали ще имаме икономика, ориентирана към консумацията или към производството, посочи министърът. Ще се опитаме да инвестираме малкото пари, с които разполагаме така, че да търсим максимална добавена стойност, каза още той.

Въпреки че е изостанала средно с 20 години от другите европейски държави, България навакса много в развитието си, каза Плевнелиев. Ако преди години производителността на 7 българи се равняваше на производителността на 1 германец, сега 4.5 българи вършат работата на един германец.

Най-голямата опасност за България не е в идеите и стратегиите, които със сигурност ще дефинираме, а дали българите са готови да работят здраво, по един по-различен начин - да не плащат подкупи, да спазват правила, да плащат данъци, вярвайки, че само заедно - гражданите и държавата, могат да вървят напред, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още от Имоти