Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев даде на КС спорните промени в Закона за Черноморското крайбрежие

8 коментара
Плевнелиев даде на КС спорните промени в Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът Росен Плевнелиев обнародва последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но сезира Конституционния съд за част от тях.

Промените минаха спешно през парламента в края на февруари с мотив да се приеме бърза забрана за застрояване в защитени територии преди разпускането на Народното събрание. Депутатите обаче всъщност отмениха пълната забрана за строителство върху дюни, като въведоха десетина изключения. Най-спорните текстове бяха три – в чл. 10, чл. 17 и чл. 17 а.

С член 10 бе позволено строителството върху пясъчни дюни, когато става въпрос за обекти от национално значение, техническа инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната и сигурността. Президентът не праща този текст на Конституционния съд (КС).

От президентството съобщиха, че държавният глава ще упражни правото си да сезира КС във връзка с новосъздадените разпоредби на чл.17, ал.2, т.6 и чл.17а, ал.1, т.2.

С чл. 17 се дава възможност за промяна на преназначението на земи и горски територии. Чл. 17а пък отваря врати за застрояване на пясъчните дюни, защото отпада забраната за строителство и се изброява богат списък от случаи, в които ще може да се учредяват ограничени вещни права.

"Конституцията възлага на публичните органи да осигурят опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Като отчита характера на пясъчните дюни като природно богатство, законодателят ги обявява за публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, позволяващи строителство върху дюните на всички обекти на техническата инфраструктура, не осигуряват разумното използване на тези природни богатства - то трябва да отчита значимостта за обществото на допустимите изключения за строителство, като например националните обекти и общински обекти от първостепенно значение", смята държавният глава.

С приетите промени в закона се допуска предназначението на поземлени имоти в горски територии за широк кръг обекти да става въз основа на подробен устройствен план, а не както е досега - при наличие на общ устройствен план.

Според държавния глава сега законът не създава механизми, които да гарантират, че промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии в зона "А“ и "Б“ на Черноморското крайбрежие ще става при баланс между насърчаване на инвестициите, развитието на регионите и общините и създаването на условия за опазване и устойчиво интегрирано развитие на Черноморското крайбрежие.

"В условия на икономическа криза, засегнала не само България, трябва да се търсят мерки за насърчаване на инвестициите и за развитие на икономиката. Това обаче трябва да става по ясни правила. По същността си промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии за изграждане на обекти, получили сертификат за инвестиции, е мярка за насърчаване на тези инвестиции. Липсват обаче защитни механизми, които да гарантират изпълнението на инвестиционния проект в срока и в размера на инвестицията, а промяната на предназначението е необратимо", посочва президентът.

Според държавния глава законът предвижда и създаването на двойствен режим за горските територии, които попадат в зона "А“ и "Б“, и за горските територии в останалата част на страната. Това не гарантира равнопоставеност на гражданите и на юридическите лица в страната, посочва държавният глава.

С обнародването на закона в "Държавен вестник“ ще влязат в сила обаче разпоредбите, които предвиждат мерки, предотвратяващи застрояване на дюните.

Такива са спиране на прилагането на подробни устройствени планове, които предвиждат застрояване в поземлени имоти в границите на зона "А“, зона "Б“ или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А“, в които попадат пясъчни дюни.

Законът предвижда съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти и издаването на разрешение за строеж да се извършва само след писмено становище на министъра на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице, удостоверяващо, че в имота не попадат дюни.

Въвежда се забрана за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж за строителство в поземлени имоти по Черноморското крайбрежие, в които попадат пясъчни дюни.

Прекратяват се също така започнатите и неприключени процедури за изключване на площи от горския фонд и учредяване право на строеж по Черноморското крайбрежие, когато в тях попадат дюни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #8

  Далавера за 40 милиона евро подозрително е проспала новият министър на регионалното развитие и вицепремиер в служебния кабинет Екатерина Захариева.Захариева, която е един от най-доверените хора на президента Росен Плевнелиев още от времето, когато държавният глава беше член на правителството на ГЕРБ, е направила небрежен пропуск, с който частни фирми се облагодетелствали с колосалната сума.Става дума за продажбата на 130 декара от къмпинг „Корал" на български фирми за „жълти стотинки". От своя страна

 2. Анонимен
  #7

  Президентът ,а и всички политици казват неща само за пред камерите и за медиите,а си правят,каквото си знаят и каквото им е полезно на тях

 3. Анонимен
  #6

  А на връх Мусала ще можем ли да се качваме или мадридският крадец (известен по-скоро като "цара") ще ни забрани това? Не трябва ли и неговия "сирищник" да кономладим?

 4. Анонимен
  #5

  Когато вече няма дюни, дюните ще бъдат опазвани

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #4
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #3
 7. Анонимен
  #2

  А летяща чиния на планински връх може ли да се строи?

 8. Анонимен
  #1

  А на Чехълчето незаконната виличка ще бъде ли бутната от багерите или напротив ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.