Плевнелиев: Дължим истината за фашизма и комунизма на тези след нас

"Истината за комунизма, за фашизма, за историята, дължим не заради себе си, а на тези след нас", заяви президентът Росен Плевнелиев при откриване на изложба в парламента "България 1944-1989 г: Забранена истина" по инициатива на ГЕРБ.

 

"Няма нищо по-опасно за една нация от това да манипулира историята си, да замита проблемите и да си казва, че най-лошото за България от времето на комунистическата тоталитарна държава е, че Тодор Живков е бил човек от народа", каза държавният глава.

 

По думите му миналото е мост към бъдещето и няма нито една нация, която да е успяла, ако е скрила миналото си, манипулирала го е, ако не знае кои са нейните фундаменти и устои и ако не ги заздравява, най-малкото чрез отговорното отношение към следващото поколение, като разкаже истината.

 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува ръководството на парламента за това, че е не е дало достатъчно широко пространство в българското Народно събрание за подреждане на експозицията така, както е било в Европарламента.

 

Фотосите ще бъдат представена и в редица български градове. Снимките разкриват малко познати факти от годините на комунистическата диктатура у нас. Показани са съпротивата на българите срещу тоталитарен режим.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?