Плевнелиев: Дебатът не е за Европа на много скорости, а на много писти

Плевнелиев: Дебатът не е за Европа на много скорости, а на много писти

"Дебатът не е за Европа на много скорости. Дебатът е за Европа на много писти." Това каза предишният държавен глава Росен Плевнелиев пред БНТ, коментирайки новия световен ред и мястото на Европа и България в него.

Той разви тезата си, че светът е изгубил баланса, който се е наложил след Втората световна война между великите сили и сега се налага нов световен ред.

Този нов баланс все още не е създаден. Намираме се в преходен период. Духат силни ветрове. Върви "преразпределението на баницата", каза Плевнелиев. Според него тук е мястото Европа да запази мястото си като велика сила на глобалната сцена.

България има историческия шанс да стане незаобиколим фактор на Балканите, смята Плевнелиев. Според него българското правителство и президентството трябва да излязат с обща позиция за приемането на останалите страни от Балканите в Европейския съюз. Този въпрос трябва да бъде във фокуса на българско европредседателство през първата половина на 2018 г.

Страната ни може да предложи нова форма на стратегическо партньорство на Балканите за мир и добросъседство, каза Плевнелиев. Той обясни, че е спорил с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер относно разширяването на Европейския съюз.

Юнкер затвори вратата за рашринеие на ЕС, докато Плевнелиев смята, че мястото на останалите страни от Балканите е в ЕС, защото само по този начин може да се гарантира мир и да се даде отпор на Москва за дестабилизиране на района.

По отношение на предстоящото подписване на договора за добросъседство с Македония Плевнелиев каза, че приветства усилията това да се случи.

"България е за единна и неделима Македония, България е за това границите да падат, а не да се местят....И България трябва да даде път на Македония да влезе в ЕС", каза Плевнелиев.

Според него основният приоритет на третото правителство на ГЕРБ е именно външната политика. "Външната политика му се услажда" на премиера Бойко Борисов, смята Плевнелиев. Той обясни това с опита, който е натрупал Борисов на световната политическа сцена.

Според Плевнелиев модернизацията на армията трябва да върви по всички направления и да не се поставя акцент само върху покупката на нови изтребители. За мен по-важна е дори модернизацията на сухопътните войски, защото видяхте какво стана в Украйна, каза предишният президент.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?