Плевнелиев: Демокрациите на Балканите се нуждаят от подкрепа

Демокрациите от региона на Балканите се нуждаят от подкрепа, за да не отстъпят от постигнатото с много усилия през годините на демократична трансформация, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на Третата годишна среща на Центъра за глобален диалог и сътрудничество, която се провежда във Виена.

"Имаме нужда от нова, втора фаза, на демократична консолидация", каза държавният глава.

Той призова за дългосрочни инвестиции в основите на демокрацията – върховенството на закона, независимите и обективни медии, истинска пазарна икономика и ефективни публични институции.

Политически лидери, сред които председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и 42-рият президент на САЩ Бил Клинтън, представители на бизнеса и на академичните среди от цял свят обсъждат в австрийската столица предизвикателствата и възможните решения за бъдещето на Европа и Азия на глобалната сцена. Домакин на дискусията е президентът (1997-2002 г.) и председател на Центъра за глобален диалог и сътрудничество Петър Стоянов.

В изказването си на тема "Обединени действия за овладяване на глобалната криза от гледна точка на Балканите" президентът Плевнелиев постави акцент върху перспективите и решенията за по-бързо следкризисно възстановяване на страните от Югоизточна Европа. Според него кризата още веднъж е показала взаимната зависимост на икономиките в региона.

"Когато ресурсите са ограничени, нуждата от регионално сътрудничество става още по-очевидна", каза Плевнелиев, който отново апелира в общ регионален приоритет да се превърнат търговията, както и изграждането на модерна транспортна и енергийна инфраструктура.

Взаимната зависимост и свързаността на икономиките създават условия за нова фаза на интеграция и на Балканите тя вече се случва.

"Един от уроците на кризата, които научихме, е, че ако започнем да мислим, да действаме и да работим заедно като регион, можем да променим правилата на играта", каза държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.

Той отново заяви категоричната подкрепа на страната ни за европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани. Росен Плевнелиев допълни обаче, че присъединяването към евроатлантическите структури не води автоматично до просперитет, до върховенство на закона и до демокрация - за тях трябва да се работи.

Кризата, с чиито последици се сблъскваме вече шест години, е възможност страните от региона да се поучат от допуснатите грешки. "Няма обаче бързи и лесни решения и готови рецепти за решаването на проблемите", коментира Росен Плевнелиев. "Да премахнем стените и ограниченията, да свързваме и да интегрираме нашите народи, култури и икономики – това е, което трябва да правим и ние вече го правим", подчерта още българският президент на форума.

Споделяне

Още от България