Плевнелиев: Днешните протести показват, че още имаме робска психика

Според Лиляна Павлова планираните демонстрации са "като да се оплачеш на арменския поп"

Плевнелиев: Днешните протести показват, че още имаме робска психика

Планираните девет протеста в деня на откриването на българското ротационно председателство показват, че "като че ли още не сме се разделили с робската си психика, че все някой друг ще ни освобождава, все някой друг ще ни решава проблемите”, коментира президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Според него протестите са знак за ниско доверие на гражданите в институциите.

"Много често институциите наистина не са раздавали справедливост – трябва да си го кажем и да подобрим нещата”, посочи Плевнелиев пред Нова телевизия.

Той каза, че ползите от председателство на ЕС са огромни за България.

"Тогава, когато прожекторите от света са насочени срещу вас и вие сте готови да покажете най-доброто от себе си, няма как да не извлечете ползи”, добави той.

Планираните протести бяха критикувани и от министъра, отговарящ за европредседателството, Лиляна Павлова.

Според нея те са "малко като да се оплачеш на арменския поп".

По-късно в четвъртък ще се проведат общо 9 протеста, включително две масови шествия – срещу и в подрепа на решението на правителството от 28 декември да даде "зелена светлина" за строежи на ски съоръжения в 48% от Национален парк "Пирин".

"Нека протестират, ние сме демократична държава, няма какво да крием, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е деня", прояви снозхождение Павлова, допускайки обаче че концентрцията на демонстрации може да ги обезсмисли.

"Дали няма малко да се припокрият и взаимоизядат? Има го този вариант. Но щом искат да протестират, нека. Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп", добави евроминистърът пред бТВ.

Без да уточни думите си, тя сподели, че броят на протестите вече бил набъбнал до 11, което било знак, че "искаме да дадем най-доброто от себе си".

Според нея "е прекалено" да се протестира в момента за проблеми във вътрешнополитически план, но отново заяви: "Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи".

Същата фраза преди ден използва и премиерът Бойко Борисов, възстановявайки "несправедливостта" със сваления билборд на протестиращите за заплати полицаи, който трябваше да информира чуждите делегации, че основната заплата в МВР е 340 евро.

По отношение на зачестилите тежки престъпления от началто на годината, Павлова демонстрира увереност, че нито криминогенната обстановка, нито протестите можели да влошат имиджа на България пред Европа, тъй като това били вътрешни проблеми.

Тя обаче все пак уточни, че очевидно има политически опит за дискредитиране на упралвението: "Дискредитирането на правителството е политическа заявка на опозицията или на определени групи хора и това е тяхно право, ако те имат това желание. Но дискредитирането на правителството самоцелно за натрупване на краткосрочен политически дивидент носи изключително негативен отзвук върху държавата."

По повод на убийството на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов тя коментира, че "прикачването му към председателството, търсенето на дълбока конспирация е контрапродуктивно".

"Спокойствието и сигурността на държавата не са под въпрос и не трябва да се насажда притеснение. Нека не всяваме паника", влезе в общия тон за стабилност на управляващите Павлова, предлагайки на гражданите "да фокусираме усилията си в нещо позитивно"

Споделяне

Още от България