Светлото бъдеще

Плевнелиев: До 2020 г. ще ходим на ски с метрото

Сн. БГНЕС

София може да бъде единственият град на планетата, в който хората да могат да ходят на ски с метро, заяви президентът Плевнелиев на конференцията “Стратегическа инфраструктура, България 2012”. “Планираме метрото да стигне до ски станцията в Симеоново. Няма друго такова съоръжение в света”, допълни Плевнелиев. Изявлението му идва ден след като управляващите прокараха законови поправки, улесняващи застрояването в планините. Те бяха изготвени под натиск на свързаната с Първа инвестиционна банка “Витоша ски” - собственик на ски съоръженията в планината над София. Компанията планира мащабно разширяване на ски зоната там.

"Като министър на регионалното развитие неведнъж съм изтъквал, че инфраструктурата е водеща предпоставка за конкурентоспособност и бъдещо развитие. Когато говорим за стратегическа инфраструктура, не трябва да мислим само за пътища и пречиствателни станции. За да успее България през следващите десетилетия, приоритет трябва да бъдат 10 или 20 проекта, които да отприщят икономиката”, каза Плевнелиев.

Нека да правим туризма както трябва, ако ще правим електронно правителство - да се отделят нужните пари за неговото развитие, призова Росен Плевнелиев.

Президентът припомни кои са тоталните приоритети в момента за страната – магистралите "Хемус", "Струма", електронното правителство, енергийната ефективност, ВиК секторът, жп транспортът. Тези приоритети трябва да намерят своите конкретни измерения в рамките на следващата фискална рамка за периода 2014-2020 г., допълни държавният глава.

Същевременно той отбеляза, че страната трябва да развива както традиционните за България сектори, така и тези с висока добавена стойност. Можем да развиваме биоземеделие, производството на храни, високите технологии и индустриите, свързани със здравето на хората, посочи Плевнелиев.

Ако БДЖ сега са пред фалит, то ние знаем, че през 2020 г. огромна част от стоките между Европа и Азия ще трябва да минават през България и железниците ще се модернизират. Убедени сме, че скоро българите ще пътуват по жп линии за три часа от София до Бургас в климатизирани влакове, в които има интернет, заяви президентът.

Държавният глава отбеляза, че летището в Стара Загора има голям потенциал. То се намира на пътя на три европейски коридора и може да стане логистичен хъб за стоките по направленията между Азия и Европа, каза президентът. Той допълни, че освен Стара Загора и Пловдив би могъл да стане регионален клъстер за логистика. Не би ли могло през 2020 г. Русе да стане център на българския клъстер за биоземеделие, да се направи и индустриална зона, която да захрани пристанището и летището с възможностите за експорт на земеделска продукция, попита Плевнелиев.

Президентът каза още, че във Варна и в Бургас туризмът има достойно бъдеще. Ние можем да помечтае, че някъде по Черноморието ще има свръхмодерен музей, в който ще бъдат представени цивилизации, оставили своите следи в България, и този музей да стане световна атракция, каза президентът.

Държавният глава отбеляза важността на изграждането на въздушни връзки в региона, за да може страната ни да се превърне в значим регионален фактор за външна политика и икономическо влияние. Ако успеем удобно да летим от София до региона, ще създадем изключителен потенциал както за страната, така и за региона, каза президентът.

Росен Плевнелиев посочи и огромния, по думите му, потенциал в земеделието и предложи, ако не искаме да продаваме земята си, да я дадем на концесия на стратегически инвеститори, които ще вложат средства освен в земеделие и в напоителни съоръжения.

По въпроса за ТОЛ-системите президентът смята, че страната ще може да намери стратегическо партньорство, което ще даде възможност за решаване на проблема с липсата на средства за пътищата втори и трети клас.

По темата "АЕЦ "Белене" президентът каза, че е по-добре да инвестираме в санирането на панелните жилища, където живеят милиони хора, отколкото да дадем 20 милиарда лева за строеж на атомна централа и така практически да фалира държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?