Плевнелиев: Движим се към общо европейско решение за Хизбула

Движим се към общо европейско решение за Хизбула, каза държавният глава Росен Плевнелиев в Брюксел при пристигането си за участие в двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

"Българското правителство направи това, което можеше, и сега сме пред много отворена и ясна европейска процедура, движим се по нея. Предстои Съвет на ЕС по външните работи, очаква се продължение на разследването с участието на всички, сега това е европейски случай", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос на чуждестранни медии какви са плановете на нашата страна по повод връзката между Хизбула и атентата в Бургас, президентът заяви, че оставя този въпрос на професионалистите.

В началото на месеца Ройтерс съобщи, че през април държава от Европейския съюз ще подаде официално искане за включване на военното крило на ливанската шиитска групировка Хизбула в ”черния списък” с терористични организации.

След като България свърза военното крило на Хизбула с атентата в Бургас, САЩ и Израел засилиха призивите ЕС да признае организацията за терористична. Засега само Холандия е направила това еднолично, а Великобритания е признала само военното крило на организацията. В ЕС няма съгласие по темата, като някои страни се притесняват, че подобно решение ще дестабилизира Ливан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?