И след среща с финансовия министър

Плевнелиев е готов за вето върху бюджета, но в частта за заема от 1 млрд. лв.

Депутатите няма да си прекъсват ваканцията, ветото ще се гледа през септември

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи до два дни вето над промените в държавния бюджет, които бяха гласувани от Народното събрание в края на миналата седмица - ден, преди депутатите да излязат в лятна ваканция. Твърдата позиция на държавния глава бе огласена в прессъобщение от президентството, разпространено в понеделник привечер.

Плевнелиев смята да атакува в мотивите си за връщането на закона частта, в която се разрешава на правителството да вземе допълнителен заем от 1 млрд. лв., става ясно от съобщението.

Няколко часа по-рано финансовият министър Петър Чобанов отиде при Плевнелиев в последен опит да го разубеди да не предприема това решение и след двучасовата среща призна, че двамата са останали на различни позиции и че президентът вероятно ще наложи "някакъв тип вето върху актуализацията". А по обед председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ветото ще е "безпрецедентен акт от страна на президента" и съобщи, че ако има вето, то заради него депутатите няма да си прекъсват ваканцията и то ще бъде разгледано в началото на септември.

След като обяви евентуалното си намерение да върне актуализацията на бюджета за ново разглеждане, президентът бе подложен на масирана атака от управляващата коалиция и членовете на правителството, че се намесва в работата на изпълнителната власт, спира социалните ѝ ангажименти, осигурявани от променения бюджет и заема политическа страна.

"Вече няколко дни в публичното пространство се лансира тезата, че евентуално вето на държавния глава върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. ще бъде причина семействата на децата с увреждания да не получат през този месец увеличение към помощите си, бизнесът да не получи дължимите му суми, че подобно вето би било "безпрецедентно“ или има "скрити политически цели“, отговаря прессекретариатът на президентството от името на държавния глава.

По-нататък се обяснява, че държавният глава едва днес е получил приетият окончателно текст на закона и поради това ще се произнесе по него до два дни, като ще спази обещанието си да се произнесе в по-кратък срок от дадените му от конституцията 15 дни.

"Президентът призовава да не се използват за политически противоборства проблемите на тази част от нашето общество, която е в най-тежко положение. Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг", продължава съобщението.

"Президентът вече многократно заяви своята подкрепа за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Пример за възможните решения даде служебното правителство, което осигури за тези политики 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета. С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг", казва от името на Плевнелиев прессекретариатът.

"Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те", пита президентът.

Той опровергава разпространеното твърдение на управляващите, че налагането на ветото ще забави изплащането на допълнителните средства на децата с увреждания от 1 август.

"И при незабавно обнародване законът няма как да породи своето действие от началото на месец август", отговаря президентът. Той обаче заявява подкрепата си за тези мерки.

"Странно звучи и аргументът, че евентуално вето на президента ще стане причина бизнесът да не получи разплащанията, които са му дължими. Трябва да е ясно, че приетите от НС промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения. Необходимите средства не са разписани конкретно по бюджетите на задължените органи. С приетия закон се увеличава резервът за непредвидени и неотложни разходи и се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерски съвет без санкция на Народното събрание. Единствено това", отбелязва Плевнелиев.

Държавният глава обръща внимание, че както той ще направи всичко по силите си и ще изпълни конституционните си задължения във възможно най-кратки срокове, също така няма пречка Народното събрание да действа максимално отговорно, завършва съобщението.

Финансовият министър и шефът на парламента обвиняват президента, че се меси в работата на кабинета

Финансовият министър Петър Чобанов обяви след напразния си опит да промени позицията на президента за ветото, че държавният глава се меси в работата на правителството. Същата теза преди него изказа с по-остри думи и председателят на парламента Михаил Миков.

 

"Президентът има право по Конституция да налага вето. Въпросът е обаче това вето няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно, тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика”, заяви Чобанов.

 

Миков бе по-краен в оценката си:

 

"Той (законът) е изключително в правомощията на Министерски съвет, за да може да реализира политиката, за която то е избрано от Народното събрание. И когато използваш механизма на ветото по такъв закон, ти трябва да си даваш сметка, че това е пряк, директен сблъсък с изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет и опит за блокиране на нейната политика", каза Миков и изброи какви "поражения" би нанесло ветото:

"Опит семействата на децата с увреждане да не получат през този месец увеличението, бизнесът да не получи разплащанията. Смятам, че това са все въпроси, които са от пряката конституционна компетентност на Министерския съвет, а не на президента. Иначе винаги приемам с разбиране мотивираното връщане на закони за ново гласуване”.

Председателят на парламента отправи предупреждение към държавния глава, че ще е безотговорно да се конфронтира с правителството.

"Ако президентът разглежда сериозния конституционен институт на отлагателното вето като политически ход за намирането на по-широка подкрепа от 120, смятам една такава позиция за безотговорна. Да заиграваш с това тежко президентско оръжие, за да предизвикаш политически коментари по отношение на формирано парламентарно мнозинство, е безотговорно поведение", заяви Миков.

В крайна сметка председателят на парламента обясни, че няма да свика извънредно пленарно заседание.

"Добре е този въпрос да се разгледа в началото на септември, но ще има забавяне в реализирането на политиката на правителството. Ще е ясна и отговорността”, предупреди Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?