Поредният скромен военен парад за Гергьовден

Плевнелиев е много ”за” купуването на нови изтребители

Разчетите показвали, че могат да се вземат 9-10 машини

Сн. БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова за подкрепа и модернизация за българската армия, която да мине през бързото закупуване на нови изтребители. 

Военните в понеделник отбелязаха празника си с вече традиционния скромен парад -  само с представителни блокове на военнослужещи, а единствената техника, която участва, бяха руските хеликоптери Ми-17. Последният "богат" военен парад бе проведен през 2009 година. Оттогава и бюджетът за отбрана рязко намаля предвид финансовата и икономическа криза и Министерството на отбраната ”спестява” от парадите.

”Надявам се догодина отново всички заедно да пеем химна и да имаме малко по-силно технологично присъствие. Аз съм много за това – да купим и няколко изтребителя за Българската армия. Не бива да разчитаме само на старите”,  каза държавният глава.

В словото си по повод празника на Българската армия Гергьовден Плевнелиев заяви, че е необходимо ”всички български институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията, усилията им за модернизация, технологично превъоръжаване, повишаване на бойните способности на нашата армия”.  По-късно пред журналисти той коментира, че армията трябва да бъде модернизирана и технологично преоборудвана, за да може да бъде адекватна.

Плевнелиев отново повдигна темата за закупуването на нови изтребители – един от най-скъпите проекти в модернизацията на армията. Той бе стартиран от кабинета ”Борисов” и се очакваше да глътне 700 млн. лева за девет машини, които да бъдат платени разсрочено от следващите правителства. Военният министър Аню Ангелов реши сделката да стане без конкурс, а на база преки преговори, след като работна група от министерството избере най-подходящата оферта.

Плановете обаче не се изпълниха заради падането на кабинета. За да се подпише договор, по закон е необходимо той да бъде одобрен и от Народното събрание.

”Много експерти провериха, ходиха по целия свят. Очакваме до месец да влезем във финалната фаза на предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца. След това ще бъде необходимо решение на новия парламент и правителство. Разчетите показват, че могат да се закупят 9 - 10 изтребителя за Българската армия”, обясни Плевнелиев.

Според анализа на МО има три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от  Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ. Изборът е бил измежду общо 15 подадени оферти.

"Това е публична процедура. Искаме всички цифри да са публични и достатъчно рано да бъдат сложени за дебат в съответните парламентарни комисии“, отбеляза още президентът.

Плевнелиев коментира още, че армията не може да очаква безграничен лимит и финансиране.

”В рамките на ограничените възможности, трябва да се вземе най-доброто решение. Ние трябва да подобрим комуникационните системи, трябва да помислим за безпилотни самолети, инфрачервени камери, нови начини за комуникация. Тези неща стоят на дневен ред, ще ги постигнем малко по малко, скромно, но с визия за напред”, каза още президентът.

Лошото състояние на техниката и въоръжението бе коментирано наскоро и от служебния военен министър Тодор Тагарев, който отчете, че техниката на армията не е модернизирана и е основно съветска. Така също той се усъмни и в ефективността на инвестираните за последните 10 години 1.7 млрд. лева в модернизацията на армията.

В  понеделник Росен Плевнелиев оцени високо въоръжените ни сили като цяло.

”Високо е доверието на нашите съюзници и партньори в Българската армия. Това се потвърждава от високите оценки, които те дават”, каза държавният глава, който отбеляза и високото доверие на хората към армията.

”От името на всички сънародници благодаря на днешните български воини за техния професионализъм и мъжество, с които допринасят за осъществяването на високо благородната мисия по гарантирането на националната ни сигурност”, заяви още Росен Плевнелиев.

В момента в сектора на отбраната има много натрупано напрежение заради някои решения на правителството на ГЕРБ за промяна на условията за пенсиониране на военните, съкращения на личен състав и поделения, както и заради лошите условия на труд. Това доведе до две протестни шествия на военнослужещи.

”Българската армия трябва да има високо самочувствие. Нашата нация има нужда от силна и ефективна армия. Българската армия има важна мисия и трябва да ѝ помогнем, за да я извършва с достойнство”, заяви още Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България