Плевнелиев е оптимист за пътя Русе-Свиленград въпреки отказа на Турция

Плевнелиев е оптимист за пътя Русе-Свиленград въпреки отказа на Турция

Въпреки обявения в понеделник отказ на Турция от строежа на скоростния път от Русе до Свиленград, президентът Росен Плевнелиев е оптимист, че компанията за реализацията на проекта и ще покаже ефективността му. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава след срещата му в Ню Йорк с емира на Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани, на която бил обсъден проектът.

Работи се съвместно и за осъществяването на катарски инвестиции в земеделието и други сектори. Очаква се до края на годината да бъде взето решение за първия пилотен проект, който Катар ще реализира у нас.

 

"Отношението на Катар към страната ни е много положително и държавата търси добро партньорство с България, основано на дългосрочно сътрудничество", коментира Плевнелиев.

 

По думите му доброто приятелство между България и Катар трябва да се основава само на добре структурирани и успешни проекти.

 

По време на срещата Хамад бин Халифа Ал-Тани е отправил и покана до Плевнелиев да посети Катар в удобно за него време.

 

Преди ден регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че след отказа на Турция от участие в изграждането на скоростния път, учредяването на проектната компания зависи от Катар, "защото ние сме готови да направим това веднага".

 

В края на септември се очаква да бъдат обявени предварителните прединвестиционни проучвания по проекта, както и да бъде готов меморандум по него.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес