Плевнелиев е против разсекретяване на стенограмата "КТБ"

Плевнелиев е против разсекретяване на стенограмата "КТБ"
Президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев не е съгласен да се разсекрети стенограмата от консултативната среща при него на 29 юни 2014 г. по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор. Това става ясно от писмен отговор на доскорошния държавен глава, адресиран до администрацията на наследника му на поста Румен Радев, съобщава БТА в сряда.
 
Плевнелиев посочва, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от проведените консултации общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банковата система.
 
Трудно е да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, смята още бившият държавен глава.
 
"Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи", казва Плевнелиев.
 
Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.
 
"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", казва бившият президент. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи, посочва още той.
 
Преди седмица президентът Румен Радев заяви, че е готов да разсекрети стенограмата от срещата на 29 юни. Той обаче посочи, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено. От администрацията на държавния глава така и не изясниха какво ще се случи, ако някой от присъствалите не даде съгласието си за това. По-голямата част от присъствалите на тогавашната среща декларираха съгласието си. Засега от тях единствено Росен Плевнелиев се е обявил против, като в сряда го направи и по официалния ред.
 
Очаква се тази седмица да се разбере дали документът ще бъде огласен. Oт президентството уточниха, че са запознати с позицията на Плевнелиев и се очаква в следващите дни президентът Румен Радев да обяви решението си. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?